Jácint
17 °C
31 °C

'Becsületéért' ölte meg lányát a kurd menekült

2003.09.30. 12:37
Megkéselte lányát egy kurd apa Londonban. A szigorúan vallásos muzulmán Abdullah Yones nem tudta elviselni lánya nyugatias életstílusát és keresztény barátját. A gyilkosságot előbb az al-Kaidára fogta, majd halálbüntetésért esdekelt. Tettéért életfogytiglani börtönre ítélték.
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy londoni bíróság Abdullah Yones kurd politikai menekültet - jelentette a BBC. Az irakból tíz éve, Szaddám Huszein üldözése elől elmenekülő férfi családja "becsületének megmentése érdekében" gyilkolta meg tizenhat éves lányát.

Elvágta a torkát

A tradicionális muzulmán apa nem bírta elviselni Heshu lánya nyugatias életstílusát és keresztény barátját. Hogy "lemossa" a család nevét ért szégyent több késszúrással halálra sebezte Heshut, akinek még a nyakát is átvágta. A gyilkosság után öngyilkosságot kísérelt meg, saját torkát átvágva levetette magát a harmadik emeletről.

Az al-Kaidára fogta

Bár Yones a bíróság ítélete előtt halálbüntetésért esedezett, a tárgyalás korábbi szakaszában mindent megpróbált a büntetés elkerülése érdekében. "Miután ledöfte lányát, minden létező védekezéssel megpróbálkozott a pszichiátriai vizsgálattól a felelősség áthárításáig, csak hogy a saját bőrét mentse" - nyilatkozta a BBC-nek Brent Hyatt, a nyomozás vezetője".

Yones első körben az al-Kaidát gyanúsította a gyilkossággal, mondván terroristák törtek a családra, akik vele is végezni akartak - mesélte a hírügynökségnek Hyatt.

Keresztények is ölnek a becsületükért

Neil Denison bíró, mint mondta, Yonest könyörgése ellenére is csak a legsúlyosabb kiszabható büntetésre ítélheti: életfogytiglani börtönbüntetést rót ki rá.

A brit rendőrség adatai szerint csak az elmúlt évben tizenkét "becsületbeli gyilkosságot" követtek el. A gyilkosságok nem korlátozódnak a muzulmán lakosságra, szikh és keresztény családoknál is volt rá példa. Hyatt nyomozó szerint a Scotland Yard "nem fogja eltűrni a kulturális szokások miatt elkövetett erőszakot és a becsültebeli gyilkosságokat" - írja a BBC.