Olivér
4 °C
8 °C

'Becsületéért' ölte meg lányát a kurd menekült

2003.09.30. 12:37
Megkéselte lányát egy kurd apa Londonban. A szigorúan vallásos muzulmán Abdullah Yones nem tudta elviselni lánya nyugatias életstílusát és keresztény barátját. A gyilkosságot előbb az al-Kaidára fogta, majd halálbüntetésért esdekelt. Tettéért életfogytiglani börtönre ítélték.
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy londoni bíróság Abdullah Yones kurd politikai menekültet - jelentette a BBC. Az irakból tíz éve, Szaddám Huszein üldözése elől elmenekülő férfi családja "becsületének megmentése érdekében" gyilkolta meg tizenhat éves lányát.

Elvágta a torkát

A tradicionális muzulmán apa nem bírta elviselni Heshu lánya nyugatias életstílusát és keresztény barátját. Hogy "lemossa" a család nevét ért szégyent több késszúrással halálra sebezte Heshut, akinek még a nyakát is átvágta. A gyilkosság után öngyilkosságot kísérelt meg, saját torkát átvágva levetette magát a harmadik emeletről.

Az al-Kaidára fogta

Bár Yones a bíróság ítélete előtt halálbüntetésért esedezett, a tárgyalás korábbi szakaszában mindent megpróbált a büntetés elkerülése érdekében. "Miután ledöfte lányát, minden létező védekezéssel megpróbálkozott a pszichiátriai vizsgálattól a felelősség áthárításáig, csak hogy a saját bőrét mentse" - nyilatkozta a BBC-nek Brent Hyatt, a nyomozás vezetője".

Yones első körben az al-Kaidát gyanúsította a gyilkossággal, mondván terroristák törtek a családra, akik vele is végezni akartak - mesélte a hírügynökségnek Hyatt.

Keresztények is ölnek a becsületükért

Neil Denison bíró, mint mondta, Yonest könyörgése ellenére is csak a legsúlyosabb kiszabható büntetésre ítélheti: életfogytiglani börtönbüntetést rót ki rá.

A brit rendőrség adatai szerint csak az elmúlt évben tizenkét "becsületbeli gyilkosságot" követtek el. A gyilkosságok nem korlátozódnak a muzulmán lakosságra, szikh és keresztény családoknál is volt rá példa. Hyatt nyomozó szerint a Scotland Yard "nem fogja eltűrni a kulturális szokások miatt elkövetett erőszakot és a becsültebeli gyilkosságokat" - írja a BBC.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?