Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Eloltották a tüzet a Hortobágyon

2002.06.29. 14:20
Nyugodtan telt az éjszaka Hortobágynak abban a térségében, ahol péntek estig csaknem két napon át égett a gyep, a zsámbék és a nádas. A nemzeti parkban az utóbbi évek legnagyobb tüze pusztított. A lángok csütörtökön délután csaptak fel a Bozas néven ismert területen, és péntek délutánra 7000 hektáron elpusztított mindent.
A pénteken késő este jött, s a Hortobágy egész területére kiterjedő erős eső az izzó zsarátnokokat is kioltotta, így nem kell tartani attól, hogy ismét meggyullad a gyep - nyilatkozta Gyarmathy István, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóhelyettese.

A vadlovak és a heckmarhák megúszták

A nemzeti park szakemberei megkezdték a kárfelmérést, amely azonban hosszabb ideig tart. Az előzetes szemlék alapján úgy tűnik, hogy a Mongóliából származó vadlovak, és a tulok ősének számító heckmarhák megúszták a tűzvészt - mondta az igazgatóhelyettes. Hozzátette: vélhetően azonban több fiatal réti fülesbagoly, csíkosfejű nádiposzáta, kékvércse és hamvas réti héja elpusztult a tűzben.

A szakember szerint a gyepen élő állatok közül sündisznók, ürgék, gyíkok és békák is nagy számban áldozatául eshettek a pusztító tűznek, bár szakembereik több kiégett területen találtak élő állatokat, amelyek a talaj repedéseibe húzódva vészelték át a gyorsan terjedő lángokat. A nemzeti park szakemberei a hét végén is folytatják a puszta élővilágában keletkezett károk felmérését.