Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Európát rekkenő hőség sújtja

2006.07.20. 19:12
Európában csütörtökig már 16-an estek áldozatul a hőhullámnak. Csehországban rövidítették a munkaidőt, Olaszország mínusz hét méteren van a Po vízszintje, Németországban negyven fokot mértek.

A legnagyobb forróság Portugáliában van, az ország több pontján is 43 fokot meghaladó hőmérsékletet mértek csütörtökön. A portugál meteorológiai szolgálat szerint 65 éve nem volt ilyen forró időszak az ibériai országban.

Németország: a gazdák aggódnak

Németországban is tombol a kánikula; Berlintől délnyugatra a hőmérő higanyszála a 40 fokot is megközelítette. A televíziós állomások különkiadásokban foglalkoznak a tikkasztó hőséggel, a riportokban megszólalók közül egyesek azt mondják, hogy "nem kell már Olaszországba mennünk nyaralni".

A német parasztszövetség elnöke szerint a hőség jelentősen visszavetheti a gabonatermést, amely országos átlagban 15 százalékkal lehet kisebb a tavalyinál.

Csehország: Kevesebbet kell dolgozni

Csehországban mindenütt 35 Celsius fok feletti hőmérsékletek uralkodnak napok óta, ami számos régióban több mint száz, illetve százötven éves melegrekord megdőlését jelenti. Míg a strandok üzemeltetői örülnek a kánikulának, s az amúgy is szokásosan magas sörfogyasztás pedig mostanában megduplázódott, a munkahelyeken, kórházakban, közlekedésben a hőség komoly gondokat jelent.

Az észak-csehországi régió vezetése például a hivatalnokok munkaidejét reggel 7 és 12 óra közé korlátozta, mivel a munkahelyeken gyakorlatilag sehol sincs légkondicionáló berendezés. A városi közlekedési vállalatok országszerte kivételesen engedélyezték a rövid nadrág viselését, a szokásos egyenruha helyett.

Olaszország: mínusz hét méteren a Po

Olaszországban péntekre, szombatra várnak 40 fok körüli meleget, Vicenzában és Firenzében már csütörtökön 37 fokot mértek, míg Ferrarában 38 fokot, ami öt-hét fokkal meghaladja e nyári időszak átlaghőmérsékletét.

Az olasz polgári védelem már péntektől több olasz városban hármas fokozatú, vagyis a legmagasabb szintű hőségriadót rendelte el, főként Genovában és környékén várnak nagy meleget.

Torinóban és Velencében ugyancsak hőségriadó van érvényben, de csak egyes fokozatú. Az olasz gazdaszövetség a szárazság miatt több százmillió euróra becsüli az olasz mezőgazdasági termelők kárát. A Pó folyó szintje történelmi rekordot döntött, mínusz 7,29 méter mértek az átlagost jelző nulla centiméteres vízálláshoz képest Pontelagoscurónál. A Földközi-tenger felszíni hőmérséklete helyenként elérte a 29 fokot Szicília déli partjainál a műholdas felvételek alapján.

Már 20 halálos áldozata van a franciaországi hőhullámnak

Már 20 halálos áldozata van a franciaországi hőhullámnak - közölte pénteken a francia közegészségügyi intézet (InVS). A halottak között van egy 94 éves férfi, egy 15 hónapos kisgyerek, a tűző napon dolgozó négy munkás és két hajléktalan. A napok óta tartó franciaországi kánikula halottjainak legutóbbi mérlege még 9 áldozatról számolt be. A 20 halott fele idősebb ember volt, akik már korábban különböző betegségekben szenvedtek, de a halálukat kiváltó közvetlen ok a rendkívüli hőség volt.

A francia meteorológiai szolgálat szerint pénteken az ország keleti és dél-keleti részén ismét 33-38 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála és a kánikula várható a jövő hét közepéig tart. A hőséget tovább súlyosbítja egyes városok, köztük Párizs, légszennyeződése. A Földközi-tenger vizének hőmérséklete a Marseille környéki strandokon eléri a 30 fokot az ilyenkor szokásos 24-25 fok helyett. Franciaországban eddig a 2003-as nyári hőhullám okozta a legnagyobb katasztrófát: akkor csaknem 15 ezren haltak meg.