Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Marad a hőség

2006.07.24. 08:17
Hétfőn is 35 fok lesz, zivatar előfordulhat. A vonatok továbbra is lassabban közlekednek, késésekre kell számítani. Tilos a tűzgyújtás a főváros környéki erdőkben. A Cseh Svájc néven emlegetett természetvédelmi területen hatalmas tűz pusztított. Villámcsapást élt túl egy orosz kamaszlány.
A kontinens leghidegebb területe továbbra is Északkelet-Európa. Az ott örvénylő ciklon áramlási rendszerében az északról áramló hűvösebb levegő hatására a hőmérséklet csúcsértéke általában 20 fok közelében alakul, de helyenként a 15 fokot sem éri el. A szárazföld legnagyobb részén azonban tombol a nyár.

A legmelegebb délutáni órákra szinte mindenütt 30 fok fölé melegszik fel a levegő, sőt a középső és déli területeken nem ritka a 35, 37 fok sem. A hőséget csak helyenként enyhíti átmenetileg a délutáni, esti órákban egy-egy zápor, zivatar.

A következő 24 órában a Kárpát-medencében is folytatódik a meleg idő, de záporra, zivatarra is számítani lehet.


Nézze meg budapesti képeinket!

Hétfő estig többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és többfelé valószínű zápor, zivatar. Egy-egy hevesebb zivatarban jégeső, felhőszakadás is lehet. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, de zivatarok környezetében a szél átmenetileg viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 30 és 35 fok között várható. A párás idő miatt a hőérzet még erősebb lesz.

Lassított vonatok

A hőség miatt továbbra is késnek a vonatok. A felforrósodott síneken néhol csak 20 kilométer óránkénti sebességgel haladhatnak a szerelvények. A meleg miatt a fénysorompók meghibásodása is gondot okozhat, a vasúti átkelőknél ezért a szokottnál nagyobb figyelmmel kell áthaladni.

A rekkenő hőség miatt hétfőtől tilos a tűzgyújtás a főváros környéki erdőkben, a kijelölt tűzrakó helyeken is. Országos tűzgyújtási tilalomra a hatóság szerint egyelőre nincs szükség.

Égett a Cseh Svájc

Több mint húsz hektár védett erdő égett le a hét végén Észak-Csehországban - közölte a cseh tűzoltóság azzal, hogy az utóbbi három évtized legnagyobb méretű csehországi erdőtüzéről volt szó. A Cseh Svájc elnevezésű természetvédelmi területen szombaton este ütött ki a tűz eddig ismeretlen okokból. A tűzoltók szerint valószínű, hogy az erdőtüzet a turisták gondatlansága okozta.

Hőség az Egyesült Államokban

Legalább huszonkilenc halottat követelt a hét végén az Egyesült Államokat perzselő hőhullám, az elektromos hálózatok túlterheltsége miatt pedig New Yorkban tízezrek lakásában nincsen áram. Több amerikai nagyvárosban 40 Celsius fok fölötti nappali hőmérsékletet mértek árnyékban az utóbbi napokban.

Villámcsapást túlélt lány

Csodával határos módon élt túl egy kamaszlány az oroszországi Jekatyerinburgban egy villámcsapást, amely olyan erős volt, hogy gyakorlatilag megsemmisítette a nyakában lévő aranyláncot és a rajta függő keresztet.

A villámcsapás a feje búbján érte a 16 éves lányt, Marina Motyginát, majd lényegében függőlegesen keresztülhatolt a testén - számolt be róla a Komszomolszkaja Pravda. A gyermek által viselt aranylánc a kereszt alakú medállal szinte "atomizálódott", az ékszerből mindössze néhány igen apró szemcse maradt. A villámcsapás ereje ugyanakkor egy mély, kereszt alakú sebet égetett Motygina nyakára, akinek más baja egyénként nem is esett.

"A lány jól érzi magát, de két hétig még kórházban marad megfigyelésre, szinte csoda ugyanis, hogy egy ilyen erejű elektromos ütést épségben átvészelt. Minden jel arra mutat, hogy csupán a nyakán immár örökre megmaradó seb emlékezeti majd őt erre az esetre" - mondták kezelőorvosai.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!