Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Megdőlt a melegrekord

2006.07.22. 22:29
Nincs remény, jövő szombatig kisebb záporokkal ugyan, de marad a 30 fok feletti kánikula. A hőség miatt ötszázszor riasztották a mentőket, sokat késnek a vonatok, Balaton felé 3 kilométeres sor állt az M7-es autópályán.

Fél Celsius fokkal, de megdőlt Budapesten a melegrekord - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton az MTI-t.

Jégeső, szélvihar is tombolt

A fővárosban délután 36,5 Celsius fokot mértek, és ezzel az értékkel megdőlt az 1998. július 22-én mért 36 fokos akkori rekord. Az MTV Híradója szerint szombaton országszerte ötszázszor riasztották a mentőket.

A hőséget néhol jégeső és heves vihar váltotta. A hajdúszoboszlói reptéren egy ember meghalt és három megsebesült, amikor egy cirkuszi sátornál egy világító transzparenst szakított le a viharos szél, amely rázuhant a sátor előtti területre. A balesetben megsérült négy személy közül a 33 éves nő a helyszínen meghalt, egy személy súlyos, kettő könnyebb áramütést szenvedett. A három sérültet a mentők a debreceni Kenézy Gyula Kórház baleseti sebészetére szállították.

Vecsésen és Debrecenben jég is esett. Debrecen este hét óra körül borult sötétségbe, s rendkívül heves jégzápor zúdult a városra. A tomboló szélvihar fákat döntött az úttestre és egy lakóházra, de személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

Északkelet-Európába kéne menni

Az Index időjárás előrejelzése szerint jövő szombatig a legalacsonyabb hajnali hőmérséklet 18 Celsius fok vasárnap, a legmagasabb nappali hőmérséklet 34 fok csütörtökön várható. Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, de zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél.


Kattintson a nagyításhoz!

Maximum annak örülhetünk, hogy Európában szinte sehol sem jobb a helyzet. A kontinens nagy részén egy anticiklon alakítja az időjárást, így továbbra is meleg, napos az idő, csak a délutáni, esti órákban fordulnak elő néhol nyári záporok, zivatarok. Közép- és Dél-Európában többnyire 30-37, északon, északnyugaton 20-28 fok között alakul, de Északkelet-Európában többfelé csak 13, 18 fokot mérnek. Bővebben a várható időjárásról>>

Van víz, nincs víz

A szinte kibírhatatlan hőség miatt a Fővárosi Vízművek a hétvégén is folytatja folytatja vízosztási akcióját. A Belvárosban, a Deák téren zacskós vizet osztanak, illetve ballonokból egy-egy pohár vizet adnak a járókelőknek. A Nyugati és a Bosnyák téren, az Astoriánál, valamint az Örs vezér téren is kínálnak ivóvizet a járókelőknek, és vizet adnak az útfelújítások helyszínein, így a Bécsi úton és a Szilágyi Erzsébet fasoron.

Nem ilyen jó a helyzet Miskolcon, ahol a vízművek víztakarékosságra kérte a lakosságot, hogy ne kelljen vízkorlátozást bevezetni. A Miskolci Vízművek arra kéri a lakosokat, hogy ne locsoljanak, autót ne mossanak vezetékes ivóvízből. Bővebben a kánikuláról >>

Se vonaton

A hétvégére is érvényben maradnak a sebességkorlátozások azokon a vonalszakaszokon, ahol a tartós meleg miatt sínhibák keletkeztek. Vannak olyan szakaszok, ahol csak 20-40 km/h-s sebességgel közlekedhetnek a vonatok. A vasúttársaság a hőség miatt továbbra is fokozottan ellenőrzi a sínek állapotát, 110 helyen mérik a sínhőmérsékletet.


Nézze meg Budapesti képeinket!

A meleg a vasúti biztosítóberendezések működésében is zavart okozhat, fénysorompó-, váltóhibák, kábelzárlatok keletkezhetnek. A MÁV a kocsikon található légjavító, illetve klímaberendezéseket rendszeresen és folyamatosan vizsgálja, ahol azonban nem működik a légjavító vagy a klímaberendezés, a társaság visszatéríti a komfortdíjat, vagyis a 390 forintot az utasok részére.

Se közúton

Szombaton reggel teljes káosz volt Budapest határában a Balaton felé, a zamárdi csomópont lámpája előtt 3-3,5 kilométeres sor állt. Koradélután is óriási volt a mozgás az M7-es autópályán, de baleset nem történt, folyamatosan lehetett haladni. A többi autópályán semmi nem zavarja a haladást, "nagyszerű" az M3-as és az M1-es is - nyilatkozta az Indexnek Zámbor József, a Nemzeti Autópálya Rt. ügyeletvezetője.

Nagyobb baleset szombaton csak a 44-es úton történt. Az útpályát órákra teljes szélességében lezárták, miután egy óra előtt nem sokkal, két kamion ütközött össze frontálisan Kecskemét határában, a katonai repülőtérhez közel. Mindkét sofőr beszorult fülkéjébe, és súlyosan sérült. Az elsődleges információk szerint egyiküknek a lába is leszakadt a szerencsétlenség következtében. Bővebben a közlekedési káoszról >>