Árpád
-2 °C
3 °C

Megdőlt a melegrekord

2006.07.22. 22:29
Nincs remény, jövő szombatig kisebb záporokkal ugyan, de marad a 30 fok feletti kánikula. A hőség miatt ötszázszor riasztották a mentőket, sokat késnek a vonatok, Balaton felé 3 kilométeres sor állt az M7-es autópályán.

Fél Celsius fokkal, de megdőlt Budapesten a melegrekord - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton az MTI-t.

Jégeső, szélvihar is tombolt

A fővárosban délután 36,5 Celsius fokot mértek, és ezzel az értékkel megdőlt az 1998. július 22-én mért 36 fokos akkori rekord. Az MTV Híradója szerint szombaton országszerte ötszázszor riasztották a mentőket.

A hőséget néhol jégeső és heves vihar váltotta. A hajdúszoboszlói reptéren egy ember meghalt és három megsebesült, amikor egy cirkuszi sátornál egy világító transzparenst szakított le a viharos szél, amely rázuhant a sátor előtti területre. A balesetben megsérült négy személy közül a 33 éves nő a helyszínen meghalt, egy személy súlyos, kettő könnyebb áramütést szenvedett. A három sérültet a mentők a debreceni Kenézy Gyula Kórház baleseti sebészetére szállították.

Vecsésen és Debrecenben jég is esett. Debrecen este hét óra körül borult sötétségbe, s rendkívül heves jégzápor zúdult a városra. A tomboló szélvihar fákat döntött az úttestre és egy lakóházra, de személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

Északkelet-Európába kéne menni

Az Index időjárás előrejelzése szerint jövő szombatig a legalacsonyabb hajnali hőmérséklet 18 Celsius fok vasárnap, a legmagasabb nappali hőmérséklet 34 fok csütörtökön várható. Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, de zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél.


Kattintson a nagyításhoz!

Maximum annak örülhetünk, hogy Európában szinte sehol sem jobb a helyzet. A kontinens nagy részén egy anticiklon alakítja az időjárást, így továbbra is meleg, napos az idő, csak a délutáni, esti órákban fordulnak elő néhol nyári záporok, zivatarok. Közép- és Dél-Európában többnyire 30-37, északon, északnyugaton 20-28 fok között alakul, de Északkelet-Európában többfelé csak 13, 18 fokot mérnek. Bővebben a várható időjárásról>>

Van víz, nincs víz

A szinte kibírhatatlan hőség miatt a Fővárosi Vízművek a hétvégén is folytatja folytatja vízosztási akcióját. A Belvárosban, a Deák téren zacskós vizet osztanak, illetve ballonokból egy-egy pohár vizet adnak a járókelőknek. A Nyugati és a Bosnyák téren, az Astoriánál, valamint az Örs vezér téren is kínálnak ivóvizet a járókelőknek, és vizet adnak az útfelújítások helyszínein, így a Bécsi úton és a Szilágyi Erzsébet fasoron.

Nem ilyen jó a helyzet Miskolcon, ahol a vízművek víztakarékosságra kérte a lakosságot, hogy ne kelljen vízkorlátozást bevezetni. A Miskolci Vízművek arra kéri a lakosokat, hogy ne locsoljanak, autót ne mossanak vezetékes ivóvízből. Bővebben a kánikuláról >>

Se vonaton

A hétvégére is érvényben maradnak a sebességkorlátozások azokon a vonalszakaszokon, ahol a tartós meleg miatt sínhibák keletkeztek. Vannak olyan szakaszok, ahol csak 20-40 km/h-s sebességgel közlekedhetnek a vonatok. A vasúttársaság a hőség miatt továbbra is fokozottan ellenőrzi a sínek állapotát, 110 helyen mérik a sínhőmérsékletet.


Nézze meg Budapesti képeinket!

A meleg a vasúti biztosítóberendezések működésében is zavart okozhat, fénysorompó-, váltóhibák, kábelzárlatok keletkezhetnek. A MÁV a kocsikon található légjavító, illetve klímaberendezéseket rendszeresen és folyamatosan vizsgálja, ahol azonban nem működik a légjavító vagy a klímaberendezés, a társaság visszatéríti a komfortdíjat, vagyis a 390 forintot az utasok részére.

Se közúton

Szombaton reggel teljes káosz volt Budapest határában a Balaton felé, a zamárdi csomópont lámpája előtt 3-3,5 kilométeres sor állt. Koradélután is óriási volt a mozgás az M7-es autópályán, de baleset nem történt, folyamatosan lehetett haladni. A többi autópályán semmi nem zavarja a haladást, "nagyszerű" az M3-as és az M1-es is - nyilatkozta az Indexnek Zámbor József, a Nemzeti Autópálya Rt. ügyeletvezetője.

Nagyobb baleset szombaton csak a 44-es úton történt. Az útpályát órákra teljes szélességében lezárták, miután egy óra előtt nem sokkal, két kamion ütközött össze frontálisan Kecskemét határában, a katonai repülőtérhez közel. Mindkét sofőr beszorult fülkéjébe, és súlyosan sérült. Az elsődleges információk szerint egyiküknek a lába is leszakadt a szerencsétlenség következtében. Bővebben a közlekedési káoszról >>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?