Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jöhetnek azért rövid záporok

2006.07.22. 16:10
A következő 24 órában a Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem várható, folytatódik a kánikula szórványos záporokkal, zivatarokkal, áll az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentésében. Miskolcon víztakarékosságra kérik az embereket, a fővárosban vizet osztanak.
A hőmérséklet csúcsértéke Közép- és Dél-Európában többnyire 30 és 37, északon, északnyugaton általában 20, 28 fok között alakul, de Északkelet-Európában többfelé csak 13, 18 fokot mérnek, áll az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentésében.

Még egy hétig tűrnünk kell

A következő 24 órában a Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem várható, folytatódik a kánikula szórványos záporokkal, zivatarokkal.

A várható időjárás vasárnap estig:
A sok napsütés mellett időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, szombaton főként északon, északkeleten, vasárnap délen, délnyugaton és az ország középső részén záporok, zivatarok is kialakulhatnak.

Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, de zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 30 és 35 fok között várható.


Nézzze meg képeinket!

Az időjárás előrejelzések szerint jövő szombatig nem változik a helyzet. A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet 18 Celsius fok vasárnap, a legmagasabb nappali hőmérséklet 34 fok csütörtökön várható.

Mentőhelikopter vitte el a szívbeteget

A szerencsi futballpályáról szállította el a mentőhelikopter azt az idős férfit, aki rosszul lett a hőségben, mondta az MTI-nek a miskolci mentőszolgálat ügyelete.

Az idős férfi szívbeteg, de a rosszulléthez vélhetően hozzájárult a nagy meleg. A mentőhelikopter Miskolcra, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházba szállította a beteget.

Víztakarékosságra hívják fel a miskolciakat

A nagy meleg miatt továbbra is víztakarékosságra hívja fel a miskolciak figyelmét a vízellátásért felelős Miskolci Vízművek (Mivíz) Kft. "Miskolcon továbbra is a víztakarékosságra hívjuk fel a lakosság figyelmét, azért, hogy ne kelljen vízkorlátozást elrendelni" - tartalmazza a cég közleménye.

A Mivíz arra kéri a lakosokat, hogy ne locsoljanak, autót ne mossanak vezetékes ivóvízből. A tájékoztatás szerint a városnak az Észak-magyarországi Regionális Vízművek pénteken csaknem 10,5 ezer köbméter vizet biztosított, ezt szükség esetén várhatóan még 3 ezer köbméterrel növelhetik.

Miskolc ivóvíz-ellátásának majd háromnegyedét a bükki karsztok biztosítják, ám a június eleji vízszennyezés miatt az egyik legtöbb vizet adó forrást ideiglenesen kizárták a rendszerből. A Mivíz ezért kényszerül arra, hogy más társaságtól vásároljon ivóvizet a borsodi megyeszékhelynek.

A fővárosi vízművek vizet oszt

Budapesten és a Fővárosi Vízművek által kiszolgált agglomerációban továbbra sem kell vízkorlátozásra számítani. A nagy meleg miatt a vállalat a hétvégén is folytatja vízosztási akcióját, mondta el Lévai Zsuzsanna, a vízművek szóvivője.


Hideg üdítőt osztanak a fővárosban

A Belvárosban, a Deák téren zacskós vizet osztanak, illetve ballonokból egy-egy pohár vizet adnak a járókelőknek, valamint a polgári védelem segítségével a város forgalmasabb pontján is lehet ivóvízhez jutni, elsősorban ott, ahol még tartanak az útfelújítások.

Demszky Gábor főpolgármester a távirati irodának szombaton délután elmondta: a Nyugati és a Bosnyák téren, az Astoriánál, valamint az Örs vezér téren is kínálnak ivóvizet a járókelőknek, és vizet adnak az útfelújítások helyszínein, így a Bécsi úton és a Szilágyi Erzsébet fasoron.

Külön gondot fordítanak a hajléktalanokra, nekik szociális munkások segítségével visznek ivóvizet. Demszky Gábor tájékoztatása szerint hétfőtől szociális munkások keresik fel az idős, egyedülálló embereket, és szükség esetén a segítségükre lesznek, például bevásárolnak, gyógyszertárba mennek, ha egészségügyi problémáik vannak, orvost hívnak hozzájuk.

Továbbra is korlátozzák a vonatok sebességét

A hétvégére is érvényben maradnak a sebességkorlátozások azokon a vonalszakaszokon, ahol a tartós meleg miatt sínhibák keletkeztek, tájékoztatta a MÁV Zrt. szóvivője szombaton az MTI-t.

Eszerint pályahiba miatt Érd-Alsónál, Csengelénél, Ceglédbercel-Cserő állomás és Cegléd között a vonatok óránként csak 20 kilométeres, Kunfehértó és Kiskunhalas között 40 kilométeres sebességgel haladhatnak.

Emiatt a Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Cegléd, valamint a Kiskunhalas-Baja közötti vasútvonalon körülbelül 15-20 perces késésekre kell számítani - közölte Kavalecz Imre.

Szombaton délelőtt 11 órától estig - a pálya állapota miatt - Apafától Nyírbátorig 40, Nyírbátortól Nagykállóig is 20 kilométeres sebességkorlátozást vezetnek be, itt 20-30 perces késéssel kell számolnia az utasoknak.

Kavalecz Imre felhívta a figyelmet arra, hogy a meleg a vasúti biztosítóberendezések működésében is zavart okozhat, fénysorompó-, váltóhibák, kábelzárlatok keletkezhetnek. A vasúttársaság a hőség miatt továbbra is fokozottan ellenőrzi a sínek állapotát, 110 helyen mérik a sínhőmérsékletet.

A személyszállító vonatok műszaki vizsgálatát is megszigorították, ami azt jelenti, hogy a kocsikon található légjavító, illetve klímaberendezéseket rendszeresen és folyamatosan vizsgálják és javítják. Ennek ellenére - a kánikula miatt - több esetben is előfordult, hogy a légjavító - ami nem egyenlő a klíma berendezéssel - nem hűtötte le megfelelően a kocsik belsőterét.

Amennyiben nem működik a vasúti kocsiban a légjavító vagy a klímaberendezés, a vasúttársaság igyekszik egy másik személykocsit beállítani. Ha ez nem biztosítható, úgy a MÁV visszatéríti a komfortdíjat, vagyis a 390 forintot az utasok részére.