Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Szökőkútban nem, parkban lehet fürödni

2006.07.21. 21:22
Hőségriadó lépett életbe Magyarországon az egyre nagyobb kánikula miatt. A hőség komoly fennakadásokat okoz a közlekedésben: késnek a vonatok, görbülnek a sínek, araszolnak a budapesti nagykörúti villamosok, a légszennyezettség emelkedése miatt szmogriadót rendelhetnek el. Több kórházban még a műtőkben sincs légkondicionáló, a munkáltatónak vizet kell biztosítania dolgozói számára. Európa más országaiban is büntet a július.

Hőségriadót rendelt el az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. A meteorológiai jelentések szerint pénteken lesz a mostani hőhullám legmelegebb napja, 37-38 fok lesz árnyékban. Eleinte derült, napos időre van kilátás, majd délutántól északon időnként már erősebben megnövekszik a felhőzet és néhol zápor, zivatar is kialakulhat. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke 32 és 37 fok között alakul. Késő este 25, 30 fok valószínű. Az előrejelzések szerint minimum a jövő hét közepéig biztosan marad a kánikulai meleg.


Locsolással hűtik az utakat

A Hivatal figyelmeztetett arra, hogy a kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet nem tesz jót a szervezetnek, és elsősorban az idősek körében okozhat szív- érrendszeri panaszokat. Az Országos Mentőszolgálat munkatársait a szokásosnál harminc százalékkal többször, átlagosan napi 400 rosszulléthez riasztják.

Zacskós víz az utcán

A fővárosi egészségügyi és szociális intézmények a fokozott hőség miatt az elsősorban a folyadékpótlásról és az épületek hűtéséről gondoskodnak, mondta Demszky Gábor a a fővárosi védelmi bizottság ülése után, amit a kánikula miat hívtak össze. Demszky elmondta: az intézményekben nincs elég légkondicionáló berendezés, olykor még a műtőkben sem.

A főpolgármester "általános elvárása" az, hogy a budapesti munkahelyeken biztosítsanak ásványvizet a dolgozóknak, továbbá engedélyezzék a "könnyített" munkaruha-viseletet. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy ez vonatkozik-e például a BKV buszvezetőire, Demszky Gábor azt mondta: helyeselné, de ezért a cég menedzsmentje a felelős. A közegészségügyi hivatal szerint a munkáltatónak 25 fokos belső hőmérséklet felett 14-16 fokos ivóvizet, illetve óránként 10-15 perces pihenőt köteles biztosítani, mondta el az Indexnek Páldy Anna, a közegészségügyi központ környezetegészségügyi intéztének igazgatóhelyettese.

Szökőkútban nem, parkban lehet fürödni

Aki az utcán vágyik felfrissülésre, annak a közparkokat locsoló berendezések, illetve a közkutak állnak rendelkezésre, ezek ugyanis ivóviz minőségűek, és ezt a közterületfeügyelet is ajánlja. Tilos azonban a fürdés a szökőkútakban, a közterület-felügyelet 500-1000 forintos bírságot szabhat ki a pancsolókra.

Szmogriadóra is lehet számítani a hőség miatt
Az ózonszennyezés fokozódására figyelmeztet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM), egyúttal azt javasolja, hogy az következő napokban aki teheti, ne üljön autóba. A huzamos napsütés és a csekély légmozgás miatt az elmúlt időszakban megemelkedett a felszínközeli ózonkoncentráció a nagyvárosokban. (A felszínközeli ózon nem tévesztendő össze a magas légköri ózonnal, ami a nap káros sugarait kiszűrve az ózonpajzsot képezi.) Ha a köbméterenkénti 240 mikrogrammot is meghaladja a levegőben az ózonkoncentráció, akkor szmogriadót kell elrendelni. Részletek >>>

A szabályozás hátterében a fertőzésveszély csökkentése áll, mondta el Páldy Anna. A szökőkútakba ugyan ivóvíz minőségű kerül, ám azt tisztítás nélkül visszaforgatja a rendszer, az elkoszolódott vízben pedig elszaporodhatnak a hasmenésszerű megbetegedéseket (pl. vérhast) okozó kórokozók.

Szolidaritással a kánikula ellen

Hajléktalanjaira is gondol a főváros: elindultak a télen meleg teát kínáló járművek, hogy a közparkokban hűsölő hajléktalanoknak ívóvizet szolgáljanak. A fővárosban emellett a Deák téren, a Jászai Mari téren és a Moszkva téren osztogatnak félliteres adagokban buborékos és sima vizet.

A szakember szerint a hőség ellen egyénileg is lehet tenni. Páldy azt ajánlja, mindenki gondoljon a közelében élő idősekre, akik fokozott veszélynek vannak kitéve a melegben, akár egy bolti vásárlás is kockázatot jelent.

Araszolnak a nagykörúti villamosok

Demszky elmondta, hogy a nap 24 órájában a locsoló kocsik a városban folyamatosan hűtik az utakat, ezek között több kifejezetten a villamossíneket locsolja. Csütörtökön fennakadást okozott a tömegközlekedésben, hogy felpúposodtak a hőségtől átforrósodott villamossínek, de pénteken újabb zavarok történtek.

Péntek délután egy ideig több helyen, majd péntek estig az Oktogon környékén lassabban járnak a villamosok, mert állampolgári bejelentés nyomán a BKV megvizsgálta a felsővezetékek kampóit. Több helyen meglazultak ugyanis, két kampót kijavítottak, egy másikat pedig péntek éjjel ellenőriznek majd. Ezért az Oktogon előtt egy rövid szakaszon lassabban mennek a villamosok.

Zavarok a közlekedésben

Az esti, éjszakai, sőt a reggeli órákra is megmaradnak azok a sebességkorlátozások, amelyeket a MÁV napközben a biztonság érdekében, a tartós kánikula miatt rendelt el, tájékoztatta pénteken este Kavalecz Imre a vasúttársaság szóvivője az MTI-t. Ezért sínhiba miatt Érd alsónál, Apafa és Nyírbátor között, továbbá Ceglédbercel-Cserő állomás és Cegléd között a vonatok óránként csak 20 kilométeres sebességgel haladhatnak, ami 15-20 perces késéseket okoz.

A vasúttársaság a biztonságos vonatközlekedés érdekében szigorította a sínek ellenőrzését, 110 helyen mérik a sínhőmérsékletet. Péntek délután a budapesti Nyugati pályaudvaron 50 fokos sínhőmérsékletet mértek a szakemberek. A tartós meleg a vasúti biztosítóberendezések működésében is zavart okozhat - fénysorompók, váltók romlanak el, kábelzárlatok keletkezhetnek. A személyszállító vonatok műszaki vizsgálatát is megszigorították. A MÁV a járművein található légjavító, illetve klíma berendezéseket rendszeresen és folyamatosan vizsgálja és javítja. Amennyiben nem működik a vasúti kocsiban a légjavító, vagy klíma-berendezés, a MÁV visszatéríti a komfortdíjat, vagyis a 390 forintot az utasok részére.

Felpúposodott a sín a nemzeti múzeum előtt
Felpúposodott a sín a Nemzeti Múzeum előtt (Fotók: inforadio.hu, Index)

A tartós kánikula szerkezeti változásokat okozhat a sínekben, a vasúti pályákban: 32 fokos levegőhőmérsékletnél ugyanis 45-50 fokos sínhőmérséklet alakul ki. Ekkor a vágányok oldalirányban torzulhatnak, vágánykinyomódások jöhetnek létre.

A kánikulában egyre több víz párolog el a Balatonból. A tó vízszintje 10 centit apadt, ezért egy időre le kellett zárni a Sió zsilipet.

Hétvégére felfüggesztették a kamionforgalom korlátozását

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) kezdeményezésére július 22-23-ra, szombatra és vasárnapra felfüggesztette a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsikra vonatkozó hétvégi forgalomkorlátozást. A felfüggesztés a közlekedésbiztonsági és egészségvédelmi okokból vált indokolttá, és lehetővé teszi ezen a hétvégén a szállítást.

A hatályos rendelet szerint a nyári időszakban, június 15-től augusztus 31-ig szombaton reggel 8 órától vasárnap este 10 óráig tilos lenne a kamionok közlekedése a magyar utakon, azaz ebben az időszakban az éppen úton lévő kamionsofőröknek az autópályák melletti legközelebbi parkírozókban kellene tartózkodniuk. Legutóbb a július 8-9-i hétvégén oldották fel a kamion közlekedési tilalmat a meleg miatt.

Halálos áldozatok Európa-szerte

Továbbra is rekkenő hőség sújtja Európát: csak Franciaországban már húszan estek áldozatul a hőhullámnak a kontinensen. A legnagyobb forróság Portugáliában van, az ország több pontján is 43 fokot meghaladó hőmérsékletet mértek. Németországban a 40 fokot is megközelítette a hőmérő higanyszála.


Klikk a képre!

Csehországban mindenütt 35 Celsius fok feletti hőmérsékletet mérnek napok óta, ami számos régióban több mint száz, illetve százötven éves melegrekord megdőlését jelenti. Szlovákiában a tűzoltók sikeresen megfékeztek egy 40 órája tomboló tűzvészt az Alacsony-Tátrában. Olaszországban a következő két napban várnak 40 fok körüli meleget. Az olasz gazdaszövetség a szárazság miatt több százmillió euróra becsüli az olasz termelők kárát. Az európai helyzetről bővebben itt olvashat>>>

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!