Szmogriadóra is lehet számítani a hőség miatt

2006.07.21. 17:05
Várhatóan a következő napokban sem enyhül a hőség, ezért elképzelhető, hogy egyes városokban szmogriadót kell elrendelni, tájékoztatott a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Az ózonszennyezés fokozódására figyelmeztet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM), egyúttal azt javasolja, hogy az következő napokban aki teheti, ne üljön autóba. Bibók Zsuzsa, a tárca főosztályvezetője pénteken az MTI-nek elmondta, hogy a huzamos napsütés és a csekély légmozgás miatt az elmúlt időszakban megemelkedett a felszínközeli ózonkoncentráció a nagyvárosokban. (A felszínközeli ózon nem tévesztendő össze a magas légköri ózonnal, ami a nap káros sugarait kiszűrve az ózonpajzsot képezi. )

Mivel a következő napokban sem enyhül a hőség, így elképzelhető, hogy egyes városokban szmogriadót kell elrendelni, közölte a főosztályvezető. Amennyiben egy városban három órán keresztül több levegőtisztaság-mérő állomáson is 180 mikrogramm feletti köbméterenkénti ózont mérnek, akkor az önkormányzatoknak tájékoztatniuk kell a lakosságot, hogy az érzékenyebb emberek megelőzhessék panaszaikat. Ha esetleg a 240 mikrogrammot is meghaladja a koncentráció, akkor pedig szmogriadót kell elrendelni - mutatott rá Bibók Zsuzsa. Hozzátette, hogy a riadó ugyancsak tájékoztatási kötelezettséget, és akár forgalomkorlátozást is jelenthet.

Másfél hete Sopronban már mértek 180 mikrogramm feletti értéket, ám csak egy-egy órára. Szmogriadót ózon miatt eddig még nem rendeltek el Magyarországon. Bár nem lehet biztosan állítani, hogy nem fordult elő riadóhelyzet, mivel a mérések az európai uniós csatlakozás előtt nem álltak a mai szinten.

A talajközeli ózon a közlekedés nyomán keletkezik, az autók kipufogógázaiból származó nitrogénoxidokból a nap sugarainak hatására. A főként a délutáni órákban a levegőben felhalmozódó vegyület panaszokat okozhat a légúti betegségekben szenvedőknél, például szem-, orr- és toroknyálkahártya-irritációt, köhögést, fejfájást okozhat.