Hol született Houdini?

2000.03.24. 12:51
Harry Houdini, a világhírű szabadulóművész és illuzionista 124 évvel ezelőtt, március 24-én született Budapesten, jóllehet ő maga azt állította, hogy Appletonban, az USA Wisconsin államában látta meg a napvilágot. E kisváros egyébként mind a mai napig azzal próbálja a turistákat odacsalogatni, hogy a világ legnagyobb mágusa itt született. Houdini eredeti neve Weisz Erik volt, és négyévesen (mások szerint csak kétévesen) került Amerikába. Apja rabbi volt, otthon magyarul, jiddisül vagy németül beszéltek, angolul nem.

Harry Houdini, a világhírű szabadulóművész
Erik - nem a viking - állítólag akkor nyitotta ki az első zárat, amikor kiskorában egy darab süteményt szeretett volna a konyhából szerezni. Művésznevét csak hosszú évekkel színpadra lépése után, Robert Houdin akkor már világhírű bűvész tiszteletére vette fel.

Nyolcévesen már dolgozott: újságot árult, cipőt pucolt, minthogy családja rendkívül szegény körülmények között élt. Kilencéves volt, amikor artistaként beállt egy vándorcirkuszba. Más források szerint nem tornászként, hanem kártyatrükkökkel kereste a kenyerét, és Eric, the Great néven, illetve a "Kártya királya" (The King of the Cards) címmel felruházva lépett fel.

Később azonban már a "Bilincsek királya" néven emlegették, hiszen nem csupán amerikai városi seriffek, hanem a brit Scotland Yard által ráerősített acélbilincsekből is könnyedén kiszabadult. Később ezt a tevékenységet tovább fejlesztette, és szinte valamennyi nagyobb amerikai börtönépületből megszökött. (Garfield elnök merénylőjének cellájából is kiszabadult.) Németországban, Essenben a Krupp Művek munkásai speciális acélszerkezetet készítettek számára, de hetvenezer ember bámulatára innen is kijutott.

1894-ben Houdini feleségül vette Beatrice (Bess) Rahnert, majd a századfordulón Európába utazott, ahol korábban már fellépett néhányszor, azonban öt évig folyamatosan most itt is maradt. 1905-ben tért vissza Amerikába. 1913-ban mutatta be a maga által konstruált "kínai vízi kínzókamrát". Különösen szerette a víz alóli szabadulásokat: lélegzetét akár négy percig is képes volt visszatartani, amit otthon a fürdőkádban gyakorolt.

Houdini nem csupán a bűvészetben volt úttörő: 1916 és 1923 között öt filmet is készített. Valószínűleg csak 1926-os halála akadályozta meg abban, hogy hangosfilmekben is szerepeljen. 1918-ban, a New York-i Hyppodrome-ban eltüntetett egy elefántot - a legnagyobb dolgot, amelyet bűvész addig is láthatatlanná tett.

A szabadulóművészt sorozatban kilenc alkalommal választották meg elnökké az Amerikai Bűvészek Társaságában, utoljára halála előtt, 1926-ban nyerte el kollégáinak az elismerését. Houdini ugyancsak elnöke volt a londoni bűvészek klubjának.

A mágus halálát egy montreali különleges bemutató okozta. A nemzetközi hírű McGill egyetem hallgatóinak tartott előadást a "spiritualizmusról". A mutatványok előtt szenvedett balesetet Albany-ban, az USA-ban, de részlegesen törött lábával is elutazott Kanadába, Montrealba. A "spirituális trükkök" előadásakor kijelentette a diákoknak: hasizmai olyan erősek, hogy bármilyen ütést sérülés nélkül képes elviselni.

Az egyik egyetemista ekkor figyelmeztetés nélkül, időt sem hagyva Houdininek a felkészülésre, hirtelen két alkalommal is "behúzott" az illuzionistának, s a vakbél táján találta el az 52 éves mutatványost.

Houdini egyik előadására csalogató poszter
Az artista-szabadulóművész ezután nem érzett különösebb fájdalmat, és csak a detroiti vonatra való felszállás után kezdett panaszkodni. Dr. Leo Kretzka, a neves orvos Detroitban sietve megvizsgálta a Montrealból érkező beteget, és megállapította, hogy vakbélgyulladásra utalnak a szimptómák. Houdinira bízta, hogy fellép-e este a Garrick színházban. Az előadóművész természetesen nem akarta cserbenhagyni rajongóit.

A közönség ez alkalomból láthatta, hogy Houdini óriási megterhelés, erejének túlfeszítése árán is bemutatta számait, bár egyáltalán nem volt a legjobb formában. A mutatványok után, a szállodában erősödtek fájdalmai. A szabadulóművészt a Gray kórházba vitték, és megoperálták a vakbelét. Ezután napokon át, egészen haláláig öntudatánál maradt a beteg, és az orvosok szerint életét csak óriási akaratereje és energiája hosszabbította meg.

Halálát azok az ütések okozták, amelyeket Montrealban kapott: vakbele ugyanis gyakorlatilag szétrobbant, mérgezőanyagokat árasztva szét testében. Ugyancsak közrejátszott a tragédiában az a streptococcus peritonitis baktérium-fertőzés, amelyet a vakbéloperáció után szerzett.

A New York Times Houdinit a modern idők legnagyobb showman-jei közé sorolja. Houdini néhány kivétellel maga találta ki trükkjeit, és csak négy legközelebbi segítőtársa tudta a legnehezebb mutatványok megoldását. Egy-két olyan számának azonban csak ő tudta a titkát, hiába is próbálná ma utánozni valaki...