Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Hőhullám és erdőtüzek Horvátországban

2003.07.24. 16:49
Katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a horvát belügyminisztérium a dalmát tengerpart déli és középső részét. Az országot sújtó, emberéleteket követelő rekordmeleg miatt vízkorlátozás várható. Az ország helyzetét erdőtüzek nehezítik.
Két halottja van a horvátországi rekordmelegnek. A 40 fokos hőségben rengeteg a rosszullét az utcákon, Eszéken két idősebb ember vesztette életét. A kórházak naponta átlagosan több mint 50 beteget látnak el a kánikula miatt.

Vízkorlátozás főszezonban

A horvát hatóságok felszólították a lakosságot, hogy takarékoskodjanak az elektromos árammal és a vízzel. Az állami vízügyi hivatal vezetője szerint ha augusztusban - a turistaszezon kellős közepén - nem esik az eső, az országnak vízkorlátozásokkal kell szembenéznie. A Száva, a Kupa és az Una folyókon minden idők legalacsonyabb vízszintjét mérték.

Erdőtüzek országszerte

Rijeka környékén csütörtökre virradóra erdőtűz ütött ki egy 200 hektáros területen. Dubrovnik térségében egy hét után tudták megfékezni a lángokat, miután 600 hektár mediterrán fenyő, szőlő és olajkert pusztult el.

A július óta regisztrált 359 tűzeset nagy része Sime Lucin belügyminiszter szerint szándékos gyújtogatás volt. Egyelőre két személyt vettek őrizetbe.

Katasztrófasújtotta terület

Dubrovnikot és az ország középső részén fekvő Lika-Senj tartományt katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították az aszály miatt. A horvát földművelőket több millió euró kár érte. A gyümölcs- és zöldségárak 25 százalékkal emelkedtek az aszály miatt.