Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Óriás fehér cápát fogtak az Adrián

2003.07.22. 12:38
Húsz napig hallgatott élete eddig legnagyobb fogásáról Ponosz Pave Arkovics horvát hajóskapitány. A halász egy hatméteres fehér cápát fogott, ám úgy gondolta, a hír elriasztaná a turistákat.
Hatméteres, 2,5 tonnás fehér cápát fogtak ki az Adriából a horvát Jabuka szigete közelében. A tengerparttól legmesszebb eső szigetnél kifogott gyilkos ragadozóról a horvát médiumok nem adtak hírt, csak a német Bild és a brit Mirror számolt be róla, több mint kéthetes késéssel - írja a vijesti.net horvát hírszájt.

A fehér cápát Ponosz Pave Arkovics kapitány és legénysége fogta ki Jabukától 30 kilométerre. A gyilkos fenevad véletlenül akadt hálójukba, kiemelése után négy órával elpusztult. A halászok emlékül kihúzták az állat fogait, tetemét visszadobták a tengerbe.

Arkovics kapitány és legénysége eltitkolta a fogást. "Nem akartuk elriasztani a turistákat" - nyilatkozta a Jutarnji List című napilapnak.

A fehér cápák nem túl gyakoriak a sekély vizű Adriában, minden évben hallani azonban pár felbukkanó példányról. A mostani hatalmas termetű állathoz hasonló porcoshalat utoljára 1998-ban fogtak.

Bár a fehér cápát tartják a legveszélyesebb cápafajnak, Horvátországban utoljára 1976-ban jegyeztek fel cápatámadást.