Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Huszein lányai Nagy-Britanniában keresnének menedéket

2003.06.02. 11:17
Szaddám Huszein volt iraki diktátor két lánya is menedékjogért folyamodott az Egyesült Királyságban, jelentette egy londoni arab nyelvű újság. Udaj és Kuszáj hollétéről továbbra sem tudni semmit.
A száműzött Huszein elnök két lánya Raghad és Rana menedékjogért folyamodott Nagy Britanniában, mondta el Huszein unokatestvére a londoni székhelyű al-Sark al-Awszat újságnak. Izzi-Din Mohammed Hasszán al-Madzsid azt állítja, hogy ő töltötte ki a papírokat. Madzsid szerint ha brit hatóságok elutasítják a kérelmeket, akkor a két nő Egyiptomban, Katarban, vagy az Egyesült Arab Emirátusokban kezd új életet.

A brit belügyminisztérium szóvivője nem volt hajlandó elmondani, hogy mi történne, ha megérkezne-e hozzájuk Huszein lányainak kérelme. Csak annyit mondott: az Egyesült Királyság nem nyújt menedéket háborús bűnösöknek, vagy olyanoknak, akik megsértették mások alapvető emberi jogait. Hozzátette: nem állítja azt, hogy ez az eset is ebbe a kategóriába esne.

"Tanácsadói okozták Huszein bukását"

Madzsid szerint Huszein két lánya kilenc gyermekével él együtt egy "megbízható", középosztálybeli család otthonának két szobájában, miután kidobták őket a palotákból. A férfi hozzátette: a két nő saját maga mossa ruháit, és főz gyermekeire, a házban pedig nincs áram. A herceg szerint ez lelkileg nagyon megterhelő. Madzsid szerint Raghad és Rana felháborítónak tartja, ami Irakban történt, és Huszein tanácsadóit hibáztatják a rezsim bukásáért.

Férjeiket Huszein ölette meg

Madzsid még 1995-ben menekült az Egyesült Királyságba, és csak Huszein bukása után tért vissza Irakba. Raghad és Rana férjét még 1996-ban ölette meg a volt iraki diktátor, miután a két férfi Jordániába menekült. Madzsid elmondta, hogy sem ő, sem Huszein két lánya nem tudja: hol tartózkodik Huszein két fia: Udaj és Kuszáj. A két fiút a szövetségesek még mindig nagy erőkkel keresik, jelentette a BBC.