2024. június 16. 15:00 ÉLŐ
Lengyelország 0
Hollandia 0
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Időjárás

Többet tud nálunk?
  • Ha van a jégbe fagyott országról fotója, videója, vagy olyan információja csúszós utakról, járdákról, balesetekről, amelyeket nem lát itt, írja meg vagy töltse fel, és mi megírjuk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nincs már útzár a 81-es főúton Mezőrs és a 86-oson Szil térségében, ahol korábban balesetek miatt volt forgalomkorlátozás. A műszaki mentés idejére mindkét helyen kisebb mellékutakra terelték el a forgalmat. A 81-esen Pér és Mezőörs között a csúszós út miatt egy kamion és egy személyautó ütközött össze frontálisan. A balesetben ketten súlyosan megsérültek, őket a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba szállították - írja a Független Hírügynökség.

    A 86-oson Szil és Páli között egy veszélyes anyagnak minősülő, gyúlékony festékanyagokat szállító kamion borult árokba. A szállítmány nem borult ki, de a rakomány szétcsúszott. A kamiont végül a katasztrófavédők mentették ki.

    Sószóróval Budapesten
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Továbbra is csak nehezen lehet közlekedni Vas megyében, ahol még szerda kora délután is hullott az ónos eső, ráadásul Vasvár környékén köd is nehezítette az előrejutást, a látótávolság helyenként alig érte el a száz métert. A hajnali óráktól változó intenzitással hulló ónos eső miatt a közútkezelő munkatársainak többször is meg kellett ismételniük egy-egy szakaszon a síkosság elleni védekezést. A regionális főmérnökség összes sószóró gépe az utakon dolgozik, a jegesedés megszüntetésére reggel óta több mint 400 tonna sót használtak fel.

    A megyei rendőr-főkapitányság téjékoztatása szerint egy árokba csúszott kamion műszaki mentése kezdődött meg kevéssel 15 óra után a 87-es főúton Csempeszkopács és Vasszécseny között. A mentés idejére mindkét forgalmi sávot lezárták. A forgalom jelenleg áll, kamionok torlódtak fel a szakaszon. (MTI)

  • A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút(GYSEV) Zrt. vonatainak közlekedésében nem okozott fennakadást szerda délutánig az ónos eső és a jegesedés, késésekre azonban lehet számítani. A GYSEV ezért arra kéri az utazókat, hogy az állomások pénztárainál, vagy az információs pultoknál, illetve a 99/517-212-es telefonszámon tájékozódjanak utazásuk előtt. A magyar-osztrák vasúttársaság dolgozói folyamatosan takarítják az állomások és a megállóhelyek peronjait a balestek megelőzése érdekében. (MTI)

  • Rendkívüli tanítási szünetet rendelt el Lászlóné dr. Kovács Ilona, megyei főjegyző Baranya összes iskolájában január 15-re, tekintettel az időjárási helyzetre. Az időjárásjelentés szerint ugyanis már ma estére is újabb ónos eső és lefagyások várhatók, amely a közlekedést nehezítik - tudta meg a bama.hu.

    A Pécsi Tudományegyetemen ma számos diák nem tudott megjelenni a vizsgákon. A karok saját hatáskörben igyekeznek átszervezni az alkalmakat: a KTK-n csütörtökre már írtak ki új vizsgákat, a FEEK-en is igazolt távollétként fogadják el az elmulasztott vizsgákat, és hamarosan új időpontokat adnak meg.

  • Agyrázkódást szenvedett betegellátás közben szerdán egy zirci mentős. A férfi Bakonyszentkirály községben kiszállt a mentőkocsiból, hogy ellásson egy beteget, ám eközben a jeges úttesten elcsúszott és beverte a betonba fejét. A mentőst a veszprémi kórházba szállították. A veszprémi mentősöknek amúgy igen sok dolguk van a jegesedés miatt, csak a megyeszékhelyen kéz- és lábtöröttet szállítottak kórházba, Pápán nyolcat, a megye más városaiban 4-6 hasonló eset volt. (MTI)

    Jeges képek a fővárosból
  • Szerda estig nem lesz áram Pécsen a Kürt utcában. Az áramkimaradás oka, hogy egy teherautó megcsúszott a jégen és nekiment egy villanyoszlopnak. Az oszlop annyira megrongálódott, hogy ki kell cserélni. (MTI)

  • A jeges úton megcsúszott és házfalnak ütközött egy sószóró jármű Pécs Vasas városrészében. A sószóró, mielőtt a háznak ütközött volna, villanyoszlopnak nyomott egy személygépkocsit. Személyi sérülés nem történt, de a személyautóban és a házban károk keletkeztek. (MTI)

  • Már sehol sincs piros jelzés érvényben az országban, jelenleg csak foltokban van gyengébb ónos esőzés északon. Viszont késő délután, estefelé dél-nyugatról újabb csapadékzóna éri el az országot, a Dunántúl déli és keleti részén intenzív ónos esőzésre számíthatunk - tájékoztatta az Indexet Fodor Zoltán az OMSZ-től. A Dunántúl nyugati felén már hó fog esni, éjjelre és hajnalra viszont az ónos eső helyett már mindenhol hó fog hullani.

    Holnap napközben csak az ország középső és keleti részén lesz csapadék, ez mindenféle lehet: dél-keleten inkább esőre, középen és északon ónos esőre és havazásra számítanak, de inkább az utóbbira.

  • Egy olvasónktól kaptuk ezt az összefoglalót:

    Sződ-Nevelek térségében az utak járhatatlanok autóval és gyalogosan egyaránt. Eddig kürülbelül 4-5mm jég rakódott le, de folyamatosan szitál az ónos eső.

    5kg só egy rövid járdaszakaszra annyi, mint halottnak a csók, mire felolvadna, addigra már ráfagyott a következő réteg. A lépcsők, kocsilejárók egyenesen életveszélyesek! Aki csak teheti, maradjon otthon, az orrát se dugja ki!

    Olvasónk képei Sződ-Nevelekről
  • Javultak szerda reggel óta, de továbbra sem jók az útviszonyok a Dél-Dunántúlon, ahol estére újabb ónos esőre lehet számítani - közölte a Magyar Közút Kht. regionális főmérnöke. A Baranya, Somogy és Tolna megye alkotta térségben a főutak 30-40 kilométeres óránkénti sebességgel biztonságosan járhatóak, a mellékutak továbbra is jegesek. Lassan, de lehet közlekedni Pécs útjain is, már közlekednek a helyi járatú autóbuszok.

    A legnagyobb problémát továbbra is a fagypont alatti hőmérséklet jelenti, amely miatt a már sózott utak újra lefagyhatnak, bénítva a forgalmat. A távolsági buszközlekedés akadozik, több helyen buszok, kamionok akadtak el. Kis István példaként hozta fel, hogy a Baranya megyei Barátúrnál nemcsak egy autóbusz, hanem az azt menteni próbáló daruskocsi és sószóró jármű is az árokban kötött ki. A társaság a régióban éjféltől 94 járművel végzi a síkosságmentesítést, reggelig 807 tonna sót, megelőző jelleggel pedig 30 ezer liter sóoldatot használtak fel.

  • Az ónos eső úgy alakul ki, hogy két – alacsonyan, illetve magasan fekvő – hideg légréteg közé beszorul egy 0 foknál melegebb réteg. A legfelső rétegből hó formájában induló csapadék a középső rétegben felolvad, majd az alsó, hideg rétegben újra lehűl. Ha nagyon lehűl, jégdara formájában érkezik a földre, ha viszont nincs módja megfagyni, mert nincs semmilyen szennyeződés, amelyen megindulhatna a kristályképződés, akkor csak túlhűl, és folyadék halmazállapotban éri el a felszínt. Ott a becsapódás hatására igen rövid idő alatt halmazállapot-változáson megy keresztül, vagyis megfagy, és már kész is az utakat borító jégréteg.

    Magyarország háromdimenziós hőtérképe 2009. január 14-én, 12:45-kor. Két hideg légréteg között egy meleg - ebből lesz az ónos eső. Forrás: időkép.hu
  • Az ónos eső miatt csúszóssá vált Győr- Moson-Sopron megyei utakon hat baleset történt, többen megsérültek. Például egy veszélyes anyagot (festékalapanyagot) szállító nyergesvontató borult az árokba Csorna és Szil között. A 86-os főút érintett szakaszán emiatt forgalmi korlátozás van. A járművet daruval próbálják meg kiemelni, a darus kocsi úton van a helyszín felé. A másik, szintén veszélyes anyagot szállító jármű balesete Rábapatona határában történt, ott egy pb-gázt szállító kisteherautó csúszott az árokba. A balesetben egy ember könnyű sérülést szenvedett. A palackok a platóról leestek, de a gáz nem szivárgott belőlük. A buszközlekedést biztonsági okokból a Kisalföld Volán Zrt. leállította.
  • A jeges útviszonyok miatt három szerdai mérkőzés is elmarad a férfi, illetve női kosárlabda NB I-ben. A férfiaknál az egyaránt 18:30 órára kiírt Kaposvári KK-Albacomp és Zalakerámia-ZTE KK - Szolnoki Olaj találkozókat, valamint a nőknél a 18 órára kitűzött Atomerőmű KSC-Szekszárd - MKB-Euroleasing Sopron összecsapást később rendezik meg. (MTI)
  • Hiába megengedett, nem ajánlott 130 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedni a Fejér megyei autópályákon. Az M6-os, az M7-es és az M1-es teljes hosszában folyamatosan esik az ónos eső. Az M6-os autópályán 30-40 kilométernél nagyobb óránkénti sebességgel veszélyes haladni. A pályán baleseteknél helyszínelnek a Pécs felé vezető oldalon a 38-as, a 43-as és a 47-es kilométerszelvénynél.

    Az M1-esen szintén folyamatosan dolgoznak a szóróautók, de ajánlatos visszafogott sebességgel autózni. Az M7-es autópálya megyei szakaszán már két baleset történt, személyi sérüléssel egyik sem járt.

  • Tatabánya és Esztergom térségében erősödik, Kisbér körzetében csökken az ónos eső erőssége. Komárom-Esztergom megyében hajnaltól délig tizenöt gép kétszáz tonna sókeveréket szórt ki az utakra. A főutak lassan, de járhatók, egyes mellékutakon azonban nem lehet közlekedni. Az ónos eső elleni védekezést nehezíti, hogy az eső lemossa az útról a sókeveréket, és a mínusz négy fokos hőmérsékletben hamar újra jégpáncél képződik az úttesten.

    A katasztrófavédelem két esetben vonult ki útról lecsúszott autó mentéséhez, illetve Győr megyének nyújtottak segítséget egy balesetnél.

  • Egy olvasónk beszámolója szerint Budapesten nem az utakkal van gond, mert azokat rendesen felsózták, hanem a járdákkal. Ezeken tükörjég van, emiatt életveszélyesen csúsznak. Nagyjából így:

    Ezt a számot pedig szeretettel küldjük a járdán való csúszkálás megszépítéséhez:

  • Öt autóbuszát volt kénytelen kivonni a forgalomból kisebb sérülések miatt az Alba Volán Zrt. A buszok többsége koccanásos balesetben sérült, egy pedig Zichyújfalunál árokba csúszott. Az Alba Volán járatai a megye nagy részén kisebb-nagyobb késésekkel közlekednek. Gondot okoz, hogy a jeges burkolat miatt a buszok több helyen nem tudnak kiállni a megállókból, Polgárdiban például két járatot is a tűzoltóautó húzott ki az útra, Nagyigmándra pedig nem tudott bemenni a menetrend szerinti járat. A legnehezebb körülmények között a Dél-Dunántúl felé tartó járművek közlekednek.
  • A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. tájékoztatja a lakosságot, hogy az ónos esőre való tekintettel hómunkásokat vesz fel síkosságmentesítési feladatokra délutáni műszakra 14.00 órától 22.00 óráig tartó munkavégzésre. A nyolcórai munkavégzésért 3200 Ft nettó bért fizetnek. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet a www.fkf.hu-n.
  • Köd és jég nehezíti a közúti közlekedést a balkán országokban. Szerdán a boszniai, a horvát, a szerb és a bolgár média egybehangzóan mostoha időjárásról adott hírt, a forgalmat a köd mellett az utakat borító jégpáncél is akadályozza. Több alsórendű utat lezártak.

    Bulgáriából arról számoltak be, hogy az Isztambulba és a Bukarestbe vezető nemzetközi utak is helyenként járhatatlanná váltak. Szófiában és más városokban a tömegközlekedésben vannak jelentős késések, a bolgár főváros térségében leállt a buszforgalom. A bolgár rendőrség több tucat karambolról számolt be.

  • Tihany megközelíthetetlen busszal, de a Balaton Volán Balatonfüredre sem tudott járatot indítani hosszú órákon át, mert a vastag jégpáncél miatt a Nosztori emelkedőn buszokkal képtelenség volt közlekedni. Veszprémből várhatóan csak kora délután indítják az első járatot Füredre. Balatonfüreden egyébként a helyi járatok is vesztegelni kényszerültek. Nem érkeztek meg a buszok szerdán Veszprémbe Berhida, Peremarton és Sóly térségéből sem, és ezekbe a körzetbe nem is indítottak járatokat. A reggel indított pécsi távolsági járatuk Siófokról még tovább ment (nagy késéssel), ám pillanatnyilag nem tudni, hol vesztegel, annyi biztos, hogy Pécsre eddig nem érkezett meg. A nagykanizsai távolsági járat is csak Zalaegerszegig jutott el, a soproni pedig Pápán várakozik.
  • Az ónos vagy ólmos kifejezés a nagy fajsúlyú fémek több tulajdonsága miatt is átkerülhetett a lehullás után hirtelen megfagyó esővízre. Az ónos esőnek kitett tárgyak meglehetősen megnehezülnek, a fák, bokrok szára sokszor le is törik a jég súlya alatt. Másrészt ezekkel a kis olvadáspontú fémekkel könnyű befuttatni tárgyakat, ehhez hasonló a meteorológiai jelenség is. Végül pedig az ónos eső után a táj kicsit úgy csillog, fénylik, mintha fémmel vonták volna be.
  • A szervezők tájékoztatása szerint az időjárás miatt elmarad ma este a Szegedi Országos Gitárverseny díjnyerteseinek koncertje a Művészetek és Irodalom Házában, a Dominikánus Házban pedig a CimbaliBand koncertje és a Pécsi Playback Színház előadása - írja a bama.hu.
  • Bács-Kiskun megyében elütöttek egy kerékpárost és egy gyalogost szerdán a jeges utakon, öten pedig egy árokba csúszott autóban sérültek meg. Kiskunmajsán egy kisteherautó megcsúszott a jeges úton és elsodort egy kerékpárost, akit a mentők súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

    Kecskeméten, a Jókai utcában egy idős asszonyt ütött el egy fékező autó, a nőt medencesérülésekkel szállították a mentők kórházba. Tázlár és Bodoglár között árokba szaladt egy személygépkocsi, amiben öt román állampolgár utazott, egyiküket súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

  • A déli, kora délutáni óráktól leginkább már csak az ország északi, majd északkeleti, keleti részén lehet számítani ónos esőre, az OMSZ 11 órakor a déli régió piros vészjelzését sárgára változtatta.
  • Megkezdték a fővárosi utak síkosságmentesítését Nyolcvan járművel és négyszáz munkással megkezdte Budapest útjainak síkosságmentesítését szerda délelőtt a Fővárosi Közterület-fenntaró Zrt. (FKF). Először a főutakat és a közösségi közlekedési útvonalakat, a hidakat, a felüljárókat, az egészségügyi intézményekhez és a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utakat tisztítják meg, a mellékutakra csak azt követően kerül sor. A hajnali órákban preventív, megelőző szórást alkalmaztak, ami jelentősen csökkenti a csapadék burkolatra fagyását.

    Az FKF nyomatékosan kérte az emberektől, hogy ha tehetik, saját autójuk helyett használják a tömegközlekedést, a tulajdonosok pedig síkosságmentesítsék az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat a balesetek elkerülése érdekében.

  • Ossza meg az Index olvasóival is, merre találhatók a legsíkosabb utcák, terek stb. És tegye közzé „ónosesős” történeteit, fotóit, videóit. (Itt: v2006@mail.index.hu; vagy töltse fel az Indavideóra "ónos eső" címszóval.)
  • Zajlik a munka a nagykovácsi sótelepen, ahonnan kollégánk a helyzet javulásáról tájékoztatott. Reggel óta jelentősen enyhült a helyzet, hiszen akkor a talaj -12, a levegő -4 fokos volt, mostanra már csak -5 fokot mérnek a talajon, a levegő pedig -1 fokos. Az eső esik rendesen, de a fő- és mellékutak jól járhatóak az intenzív megelőzésnek köszönhetően. Az utakat jelenleg is sózzák.
  • A hótakaró nélküli tartós hideg és az ónos eső miatt kialakult jégborítás károsíthatja Somogy megyében az őszi vetésű kalászost, aminek mértéke attól függ, meddig tart a kedvezőtlen időjárás - tájékoztatta a Somogy megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója az MTI-t. Somogyban 77 ezer hektárnyi területen vetettek őszi kalászost, több mint 70 százaléka búza. Az elmúlt hetek időjárása azért nem kedvezett a vetésállományok áttelelésének, mert száraz, hótakarómentes körülmények között, tartósan mínusz 5, gyakran mínusz 8-10 Celsius-fokos hideget kellett elviselniük az egyébként télálló és fagytűrő gabonáknak. A szerdától megváltozott időjárásban a száraz hideget ónos szitálás, eső, helyenként hószállingózás és havazás váltotta fel. Ennek következtében a vetéseken jégkéreg, kisebb-nagyobb területeken pedig összefüggő jégborítottság tapasztalható, márpedig ez oxigénhiányos állapotot és kipállást okozhat.
  • Az M1-es-M7-es autópálya közös bevezető szakaszán a többség láthatóan óvatosabban és lassabban vezet. Persze vannak olyanok is, akik úgy cikáznak a többi autó között, mintha semmi nem történt volna, mintha száraz lenne az út. Az autópályán figyemeztetnek, hogy vigyázat, csúszásveszély - jelenti Sanyi a helyszínről.
    D  RG20090114005
  • Szerdán kora délutánra megszűnik az országban az ónos eső egy időre, de rövid szünet után estétől újabb csapadék, előbb ónos eső, majd hó várható. Az ónos esőt hozó csapadékzóna eltávozásakor, kora délutánra valószínűleg lekerülhet a vészjelzés a Dunántúl déli részéről. Rövid szünet után azonban, várhatóan késő délután-este, ismét csapadék érkezik délnyugatról. Előbb ónos eső várható, ami később egyre inkább átfordul majd havazásba - írja a Független Hírügynökség.