2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Időjárás

Többet tud nálunk?
  • Ha van a jégbe fagyott országról fotója, videója, vagy olyan információja csúszós utakról, járdákról, balesetekről, amelyeket nem lát itt, írja meg vagy töltse fel, és mi megírjuk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az 56-os főúton, Bátaszék és Baja között, Furkótelepnél feloldották az útzárat. Tolna megye útjain - Bátaszék és Alsónyék, Nak és Kapospula, illetve Kurd és Lengyel között - azonban jelenleg is elakadt tehergépjárművek akadályozzák a forgalmat. (MTI)
  • Balesetek miatt teljes szélességében lezárták a 81-es főutat a Győr-Moson-Sopron megyei Pér és Mezőörs térségében. Egy kamion és egy kocsi frontálisan ütközött a csúszós úton, néhány kilométerrel távolabb pedig egy másik autó az árokba szaladt. Sérültekről egyelőre nem tudni. (FH)
  • Kollégánk tájékoztatása szerint délelőtt tízkor hazaküldték azokat a dolgozókat Budapesten a VIII. kerületi önkormányzattól, akik nem kerületi lakosok. Ha később sem javul a helyzet, akkor a kerületi lakosokat is haza fogják küldeni.
  • Jegesedés miatt lehetetlenné vált az 56-os főúton a közlekedés Furkótelep közelében, ezért az utat bizonytalan ideig lezárták. (Bama)
  • Három kamion keresztbe fordult a síkos úttesten szerdán Veszprém határában, a 8-as számú főút Várpalota felé kivezető négysávos szakaszán.     A teherjárművek szinte teljesen elzárják az utat, a forgalom egy sávon, torlódva halad.           Ugyancsak a 8-as főúton - a litéri elágazónál - három személykocsi csúszott össze.    Szerda kora reggel óta a megye útjain 15 koccanásos baleset történt, de egyik sem járt személyi sérüléssel.
  • Reggel 9 óra tájban indította el a Pécsi Közlekedési Zrt. a 2-es (Uránváros-Fehérhegy), a 21-es (Uránváros-Szabolcsfalu), a 6-os és a 7-es (Nevelési Központ-Konzum) járatokat. Korábban a Kertvárosból nem lehetett bejutni tömegközlekedési eszközzel a belvárosba, írja a Bama.
    DPECS20090114005
  • Pécs város jegyzője beszámolt egy olyan esetről, mikor egy tisztes állampolgár hajnalban húsz kilométert gyalogolva Abaligetről érkezett Pécsre, hogy elintézze ügyét az okmányirodában. A polgármesteri hivatal és az önkormányzati irodák fél házzal működnek, több iskolában olyan kevés gyerek jelent meg, hogy elmarad a tanítás, csak ügyeletet tartanak.
  • Fejér megyében is több baleset történt délelőtt. Az M7-es autópálya székesfehérvári szakaszán négy autó csúszott egymásba, a sztráda 49-es kilométerénél szalagkorlátnak ütközött egy gépkocsi, Iszkaszentgyörgy és Székesfehérvár között pedig árokba hajtott egy teherautó. Arról, hogy az iszkaszentgyörgyi balesetben megsérült-e a gépkocsi vezetője, még nincs információ, de a többit mindenki megúszta sérülés nélkül.
  • Zala megyében gyakorlatilag összeomlott az autóbusz-közlekedés. A dombokkal szabdalt megyében a buszok túlnyomó többsége elindulni sem tudott, vagy csak félútig jutott el. A legkevesebb járat Zalaegerszeg környékén közlekedik, Nagykanizsa és Lenti térségében pedig csak a közeli településekre tudnak eljutni. Azok a távolsági járatok, amelyek mégis útnak indultak, többnyire félúton megálltak, de Zalaegerszegről Pécs, Szeged és Győr irányába nem is tudtak autóbuszt indítani.
  • Az OMSZ által kiadott riasztásoknak, figyelmeztető előrejelzéseknek három fokozata van: a sárga, a narancs és a piros riasztás. Ónos eső esetén a sárga - legenyhébb - fokozatú riasztás azt jelenti, helyenként gyenge ónos eső vagy szitálás várható.

    A narancssárga - második - riasztási fokozat esetén már jellemzően nemcsak szitálásszerű, hanem eső formájában hulló csapadék okozza a jegesedést, több órán keresztül fennálló és nagyobb területekre kiterjedő ónos csapadékra lehet számítani, helyenként több milliméter vastagságú jégbevonat is kialakulhat.

    A riasztás harmadik fokozata a piros riasztás, amely erős jegesedésre, és többfelé várható, tartós, intenzív ónos esőre figyelmeztet. Jellemzően több milliméteres, de helyenként fél centimétert meghaladó jégbevonat rakódhat az utakra, az ónos eső többfelé jégpályává változtathatja az utakat. Ilyen időjárási helyzetekben mind a vasúti, mind a közúti közlekedésben jelentős fennakadások alakulhatnak ki. A fákra rakódó jég jelentős súlytöbbletet hordozhat, így a megerősödő vagy viharossá fokozódó szél nagyobb faágakat törhet le, vagy akár fákat törhet ki.

  • 9:37 perckor Budapestre (a közép-magyarországi régióra, azaz Pest megyére és az ország közepének északi részére) is életbe léptette az OMSZ a piros riasztást. Elsősorban a régió északi és nyugati részén intenzív ónos esőre lehet számítani a következő óráktól a kora délutánig. A régió más részein is számítani lehet ónos esőre, fagyott esőre. Az országban jelenleg négy régióban van piros riasztás, ami erős jegesedésre és többfelé várható, tartós, intenzív ónos esőre figyelmeztet.
  • És nem csak az autósokat veri az ónos eső, de a nyugdíjasokat is. Ugyanis az időjárás miatt teljesen bizonytalan a postai szolgáltatás a Nyugat-Dunántúlon. Az éjszakai járatok ugyan megérkeztek a nagyobb településekre, de a kisebb helyekre már nem tudtak továbbindulni. Ez elsősorban a nyugdíjak szállításában okozhat ez gondot. A Magyar Posta vezérigazgatója kedden este arra kérte az alkalmazottakat: csak akkor induljanak útnak, ha úgy érzik, hogy biztonságban tudnak dolgozni. A cég álláspontja szerint a közszolgáltatás ellátása kiemelkedően fontos, de a munkatársak testi épsége még előbbre való.
    Pécsi divat
  • Az Országos Meteorológiai szolgálat közleménye szerint szerdán a fővárosban a szálló por koncentrációja több helyen az egészségügyi határérték felett alakul, viszont a csapadék hatására a levegőminőség további javulása várható.
  • Sem az éjszakai, sem a reggeli járatok forgalmában nem volt fennakadás, a BKV dolgozói és a járművezetők felkészültek arra, hogy az extrém időjárási körülmények között fokozott figyelemmel, óvatosan vezessenek, írj a cég közleményében.

    A BKV Zrt. még a tél elején felkészítette járművezetőit és járműveit a téli útviszonyokra, így a mai napon is minden járművet kiadtunk a forgalomba. A HÉV vágányhálózatának tisztításáról jégmentesítő járművek gondoskodnak, amelyek szükség szerint üzemidőn kívül is közlekednek, ígérik.

    A BKV javasolja, hogy aki teheti, hagyja otthon gépjárművét, és válassza inkább a közösségi közlekedést, főként a kötött pályán közlekedő járműveket (metrót, villamost, HÉV-et).

    Arra azonban szeretnénk minden kedves utasunk figyelmét felhívni, hogy a járművek lépcsői jegesek, csúszósak lehetnek, ezért fokozottan figyeljenek a fel- és leszállásnál, írják.

  • Csongrádban is több buszbaleset történt. Szegeden egy autóbusz megcsúszott és kőfalnak ütközött, Sándorfalvánál pedig két autó felborult.     A menetrend szerint közlekedő autóbusz egy kereszteződésében csúszott meg Szegeden, a felső Tisza-parton, majd az út menti kőfalnak ütközött. A balesetben egy ember könnyebben megsérült, a járművön körülbelül tízen utaztak.     

    Sándorfalvánál két autó lecsúszott az útról, az egyik az oldalára fordult, a másik a tetejére. A szegedi Izabella-hídon több koccanásos baleset nehezítette a reggeli közlekedést.     A Tisza Volán és a Szegedi Közlekedési Társaság tájékoztatása szerint a tömegközlekedésben járatkimaradások nem voltak, de késések előfordulnak.

  • Pécsen a tömegközlekedés majdnem teljesen leállt, csak egyes városi buszok járnak. (Az Index fóruma.) Egész Baranya megyében reggel óta esik az ónos eső, a mentők sok balesethez vonulnak ki, a buszok nem indulnak. Pécs főjegyzője úgy rendelkezett, hogy a diákok nem kapnak igazolatlant, ha nem tudnak eljutni az iskolába - írja a bama.hu.
    DPECS20090114004
  • Tolna megyében sorra akadnak el a buszok, közlekedési káosz alakult ki. Nem indult el Budapestre a Gemenc Volán hajnali járata Szekszárdról és Bátaszékről a lefagyott utak miatt. Decsnél és Aparhantnál is elakadt egy menetrendszerinti járat, a Sárközből, illetve Medina és Tevel környékéről sem érkeznek a reggeli buszok - írja a teol.hu.
  • Akik busszal akarnak célba érni, ne számítsanak semmi jóra. Például Bajáról, Szekszárdról és Bátaszékről sem indultak el a hajnali órákban a fővárosba a Volánbusz járatai, és a Veszprém-Székesfehérváron vonalon késésekre kell számítani, de a helyzet folyamatosan változik.
    Baleset az ónos eső miatt
  • Két kamion egymásba csúszott, egy autóbusz pedig keresztbe fordult az úton az ónos eső miatt szerda reggel. A két kamion Baté és Mosdós között ütközött, emiatt itt félpályás útlezárás van érvényben. Az autóbusz Iregszemcse és Nagykónyi között fordult keresztbe az úton.

    A Magyar Közútkezelő Kht. dél-dunántúli regionális főmérnöksége ügyeletesének tájékoztatása szerint a térségben teljes gépparkjukkal kedd este óta folyamatosan sóznak, de jelenleg is rögtön a földre fagy a leeső ónos eső, ezért az utak nehezen járhatóak, jegesek. A közútkezelő azt kéri, hogy aki teheti, ne induljon útnak.

  • Az ország minden vasútvonalán zavartalan a közlekedés, a reggeli járatok időben elindultak és késés nélkül közlekednek. Ugyan a Dunántúl több nagy városában, a Duna-Tisza közén és Szeged térségében is ónos eső esik, de sem a váltókra, sem a felsővezetékekre hulló csapadék nem okozott fennakadást.
  • A Dunántúlon piros riasztás van. Ez erős jegesedésre, és többfelé várható, tartós, intenzív ónos esőre figyelmeztet. Jellemzően több milliméteres, de helyenként fél centimétert meghaladó jégbevonat rakódhat az utakra, az ónos eső többfelé jégpályává változtathatja az utakat. Ilyen időjárási helyzetekben mind a vasúti, mind a közúti közlekedésben jelentős fennakadások alakulhatnak ki.
  • A Fővárosi Közterület-felügyelet kéri a háztulajdonosokat, házkezelőket, hogy az épületek előtt tisztítsák meg a járdákat, ez ugyanis az ő feladatuk. Ha feljelentést is tesznek, a jegyzők akár 50 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Azt ajánlják, hogy síkosság-mentesítésre lehetőleg durva szemcséjű homokot, illetve homokkal keverve fűrészport vagy forgácsot használjanak.
  • Tolnában a 6-os főút viszonylag jól járható, a mellékutak és a főutak egyes szakaszai jegesek, Szekszárd térségében a Gemenc Volán járatai sem tudnak közlekedni. Ami összességében a Dél-Dunántúlt illeti, éjfél óta ugyan 94 gép sózza az utakat, az alsóbbrendű utak nehezen járhatóak, a mínusz 5, mínusz 10 Celsius-fokos aszfalton a sózott szakaszok is gyorsan lefagynak. A zsáktelepülésekhez vezető utakra még nem jutottak el a sószórók. A szakember szerint a 6-os főúton el lehet indulni, de a szokásoshoz képest kétszeres menetidővel kell számolni.
  • Egy órán belül elérheti az ónos eső Budapestet: egyelőre narancssárga riasztás van érvényben Pest megyében. Az ónos eső Fejér megyét már mindenesetre elkapta, s az előrejelzések szerint délutánig folyamatosan esik majd, miközben az átlaghőmérséklet pedig mínusz 2 fok körül alakul, vagyis jelentős jegesedés várható a fővárosban. És szép lassan a dél-alföldi régióban, ahol várhatóan szintén piros riasztást adnak ki. A Dunántúlon viszont már ki is adták.
    Ónos eső
  • Zalában Barnakpusztánál egy gabonát szállító kamion borult fel a hajnali órákban, kiemelésénél a tűzoltók segédkeztek. Zalaegerszegen egy személyautó a belvárosban villanyoszlopnak csapódott, a sofőr sérüléseit a mentők látták el. A felfagyott utak miatt a tűzoltóknak is komoly nehézséget okoz a balesetek megközelítése.
  • Az országutakon már áll a bál: az M7-es autópályán Zalakomárnál tizenegy kamion ütközött össze, a baleset miatt a forgalom leállt a Budapest felé vezető oldalon. Egy ember beszorult a roncsok közé, a tűzoltók egyelőre nehezen tudják megközelíteni a baleset helyszínét, ahol nagy a káosz. A sérültek egyike magyar, a másik szlovén állampolgár. Egy kisbusz is felborult Hosszúhetény közelében a jeges úton, egy ember súlyosan, nyolc könnyebben megsérült. Baranyában egyébként minden út jeges és nehezen járható.
  • Sokan nézik az OMSZ honlapját annak kapacitásához képest, ezért az lelassult. Az Időkép percről percre követi az eseményeket.

  • Többet tud nálunk?
    • Ha van a jégbe fagyott országról fotója, videója, vagy olyan információja csúszós utakról, járdákról, balesetekről, amelyeket nem lát itt, írja meg vagy töltse fel, és mi megírjuk.
    .
  • cikkünk a témában:

    Fagy, szmog után jegesedéssel támad a tél

    Szerdán ónos esők várhatók többfelé az országban, az OMSZ piros riasztást adott ki. A veszélyes fagyott esőnek egy pozitív hozadéka lehet: tisztább lehet a levegő a csapadék hatására.