Salamon
-1 °C
13 °C

Minden idők 38,6 fokja Budapesten

2007.07.17. 15:55
Budapesten már kedden megdőlt a melegrekord, az országos csúcsra még egy napot várni kell. Harminc százalékkal nőtt a mentősök hőség miatti riasztása kedden.

Megdőlt a csaknem 80 éves fővárosi melegrekord. Az Országos Metorológiai Szolgálat kedden 38,6 fokot mért Budapesten, ami 2 tizedfokkal több, mint az eddig mért legmagasabb, 1928-as hőmérséklet.

40 fok fölötti csúcsra várnak

Az OMSZ tájékoztatása szerint az országos csúcsot kedden még sehol sem lépték túl a mért adatok, bár sok helyen volt 38-39 fok. A szerdára szóló előrejelzés szerint a 40 celsiusos forróság sem elképzelhetetlen, így a 39,7-es csúcs várhatóan szintén a múlté lesz. Kedden Budapesten és a Duna-Tisza közén volt a legmelegebb, Baja, Szeged, Kecskemét lakóit kínozhatta leginkább a kánikula. A hőhullám hatásairól bővebben időjárás-mellékletünkben olvashat.


Kattintson a melegre!

Veszélyes lett a buszmegálló

Az átlagosnál 30 százalékkal több helyszínre kapnak riasztást ezekben az órákban, 15 óráig csak a hőség miatt 38 esetben kellett mentősöknek helyszínelniük, mondta el Szívós Antal, az OMSZ mentésvezetője.

Zömmel szív- és érrendszeri betegekhez hívnak orvost, de feltűnően sok a fiatal is azok között, akiket el kellett látni a mentőknek. A mentésvezető megjegyezte, munkahelyeken, bevásárlóközpontokban és buszmegállókban különösen gyakori a rosszullét.

A mentőszolgálat munkatársai felkészülten várják a további napok hőség okozta feladatait, mintegy 200 tartalék mentőautó áll készenlétben, vagyis csaknem mindegyik mentőállomáson használatba állható egy plusz jármű, közölte Szívós Antal.

Napozni nem jó

A következő napokban is nagyon erős, 8-as feletti UV-B sugárzás várható országszerte, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A magas értékek a teljes országra érvényesek lesznek. A meteorológiai szolgálat felhívja a szabadban tartózkodók és a nyaralók figyelmét arra, hogy fokozottan ügyeljenek a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre. Amennyiben lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást, és később is használjanak fényvédő krémet, illetve viseljenek kalapot és UV-szűrős napszemüveget - olvasható a közleményben.


Kattintson a melegre!

Kihívás az állatkerti dolgozóknak

Megszenvedik a fővárosi rekord meleget az állatkert állatai is. A kis orrszarvú, Layla bőre még érzékeny az erős napsugárzásra, ezért nem engedik ki a kifutóra. A sarki farkas, a pingvinek és a szibériai tigris hűtéséről további részleteket is megtudhat állatkerti helyzetelemzésünkből.

A kánikula idején követendő munkahelyi rendszabályokról is tájékozódhat, ha elolvassa az Index cikkét. Az egészségügyi tárca szerint a 32 foknál melegebb munkakörnyezethez már egy hetes akklimatizáció szükséges.