György
14 °C
24 °C

Öccse gyermekét hordta ki az idős anya

2001.06.21. 12:07
A múlt hónapban 62 évesen gyermeket szülő francia asszony a sajtónak bevallotta: saját fiútestvére volt gyermeke biológiai apja. A petesejtek egy amerikai nőtől származnak, a testvérpáros két gyermeket nevel fel.
A múlt hónapban 62 évesen gyermeket szülő asszony, akit a francia sajtó csak Jeannine néven emleget, bevallotta újságíróknak: az újszülött biológiai apja saját testvére volt. A nyugdíjas tanárnő elismerte, hogy Amerikába utazott a mesterséges megtermékenyítés elvégzéséhez. Franciaországban ugyanis a menopauzát elérő nők számára tilos a mesterséges megtermékenyítés.

Jeannine testvérével együtt, Roberttel utazott arra az amerikai klinikára, ahol mint házaspár mutatkoztak be. Egy névtelen amerikai donortól származó két petesejtet termékenyítettek meg az orvosok öccse spermájával. Az egyik embriót az idős francia nőbe, míg a másikat a donor amerikai asszonyba ültették be. Az egyik gyermek Franciaországban, a másik Amerikában született párnapos különbséggel. A gyermekeket a francia testvérpáros neveli majd fel, akik 80 éves édesanyjukkal élnek együtt egy házban.

Becsaptuk az orvosokat, mikor azt hitettük el velük, hogy házastársak, és nem testvérek vagyunk - ismerte el Jeannine. A megtermékenyítési eljárást végrehajtó orvost elkeserítette az eset, és kijelentette: a jövőben házassági bizonyítványt kér a nála jelentkező pároktól.

A francia közvélemény az esetet már akkor botrányosnak minősítette, mikor kiderült, hogy az idős asszonynak gyermeke született.