Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hatvankét órával a földrengés után találtak túlélőket Pakisztánban

2005.10.10. 23:01
A Richter skála szerinti 7,7-es erősségű földrengés rázta meg szombat délelőtt Dél és Közép-Ázsiát, a rengés epicentruma Pakisztán északi részén fekvő Kasmír tartományra esett, a halálos áldozatok számát csak itt 20 ezerre becsülik. A magyar Baptista Szeretetszolgálat tíztagú mentőcsapata megérkezett Iszlámábádba.

A földrengést Afganisztán középső részétől egészen Banglades nyugati részéig terjedő területen lehetett érezni, a legsúlyosabb károkat Pakisztán Kasmír és Északnyugati tartományai szenvedték el.


Tekintse meg képeinket!

A pakisztáni elnök szóvivője, Saukat Szultan vezérőrnagy sajtójelentések szerint hétfőn azt nyilatkozta, hogy országában több mint negyvenezer ember vesztette életét a szombati földrengés következtében. Közülük mintegy húszezren Kasmír tartományban estek áldozatul a természeti csapásnak. Ugyancsak meghaladja a negyvenezret a sebesültek száma.

A BBC - mely húszezernél több halotról tud - értesülései szerint az áldozatok több mint fele gyermek. A brit hírcsatornának nyilatkozó pakisztáni illetékesek szerint egy teljes generáció vesztette életét a földrengésben Kasmír pakisztáni fennhatóságú részén.

Becslések szerint a térségben emberek milliói váltak hajléktalanná. A hatóságok szerint égetően szükség van élelmiszerre, ivóvízre, gyógyszerekre, illetve kötszerekre, továbbá sátrakra és takarókra. Pervez Musarraf pakisztáni elnök ismét segélyszállítmányokat kért a nemzetközi közösségtől.

Túlélők Pakisztánban

Harminchat órát élt át egy fiatalember egy a földrengéstől leomlott iszlámábádi toronyház romjai alatt. A mentőbrigádok hétfőn emelték ki a körülállók örömrivalgása közepette a 20 éves Ubaidot a toronyépület ledőlt falai közül. A tévéjelentés szerint a mentőbrigádok néhány órával korábban egy 15 éves fiút mentettek ki az omladék alól. Ő 27 órát töltött rettegésben, testi és lelki szenvedések közepette a romok alatt.

Élve és épségben emeltek ki a mentők egy nőt és egy gyermeket a romok alól 62 órával azután, hogy a szombat reggeli földrengésben összedőlt egy sokemeletes lakóház a pakisztáni Iszlámábádban.A mentőalakulatok egy másik gyermek kiszabadításán fáradoztak hétfőn, amikor rátaláltak a nőre és a gyermekre - mondta egy szemtanú. Hangok hallatszottak, amelyek arra utalnak, hogy más túlélők is lehetnek a romok alatt. Legalább két tucat ember vesztette életét, amikor összedőlt a lakóépület a Margalla Towers nevű, előkelő negyedben fekvő komplexumban.

Kasmírban a mentést nehezítik a magas hegyek, a gyakori utórengések, a járhatatlanná vált utak, illetve a szűnni nem akaró eső. Ráadásul a himalájai tartományban állomásozó katonák sem tudnak segíteni, mivel laktanyájuk összedőlt, legalább 200-an vesztek oda.

A kasmíri Balakotban és környékén még nem találkoztak külső segítséggel, a település lányiskolája 250 tanulóra omlott, a romokat a helyiek kezdetleges eszközökkel, de leginkább puszta kézzel próbálják eltakarítani. A környező településekről hasonló hírek érkeznek: több iskola dőlt össze a bent tanuló diákokra az úgynevezett Északnyugati Határtartományban is, ahol falvak, sőt kisebb városok váltak a földdel egyenlővé.

Számos falu és település szinte a földdel vált egyenlővé, a térség fővárosa, Muzzaffarabád hetvenöt százalékban elpusztult. Az Aljazeera értesülései szerint a Kasmír területek munka- és kommunikációs minisztere már minimum harmincezer áldozatról beszél, és az áldozatok száma tovább nőhet a gyakori utórezgések miatt.

Fosztogató bandák

A fővárosban, Iszlámábádban összedőlt két lakóház, az egyik tíz emeletes magas volt. A hatóságok szerint legkevesebb kétszáz személy lelte halálát a romok alatt.

Pervez Musarraf államfő nemzeti tragédiáról beszélt, amit szóvivője mindezt azzal toldotta meg, hogy az ország történetében még soha nem volt ilyen méretű katasztrófa. A kormány három napos gyászt rendelt el.

A térségben folytatódnak a földmozgások: valamivel több mint 24 óra alatt 45 utórengést észleltek, a legutóbb mértek elérték a Richter-skála szerinti 5,5-6 erősséget és a föld felszínéhez közel, tíz kilométernyi mélységben keletkeztek, akárcsak a szombati. Indiában nyolcszáz halottja van a szombati dél-ázsiai földrengésnek

A pakisztáni Kasmír tartományban - itt csaknem húszezer a halottak száma - a boltosok és a hajléktalanná vált, segélyre váró nincstelenek között kemény összetűzésekre került sor, miközben hírügynökségek szerint fosztogató bandák lepik el a körzetet, ahol számos települést törölt el a föld színéről a katasztrófa, utakat és elektromos hálózatokat morzsolva szét. A lerombolt infrastruktúra miatt a segélyek eljuttatása is súlyos gondokat okoz az érintett körzetekben, ahova katonákat vezényeltek a rend fenntartására, a hullarablások és fosztogatások megfékezésére.

Az egész világ segítene

Számos ország és szervezet készülődött vasárnap a földrengés sújtotta Dél-Ázsia megsegítésére, mozgósították a mentőalakulatokat, orvosokat, valamint pénzügyi forrásokat szabadítottak fel a földönfutóvá vált százezrek támogatására.


Klikk a képre!

Az Európai Unió hárommillió eurót szabadított fel, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Görögország, Svájc, Oroszország, Japán és Kína mentőcsapatokat, illetve felszereléseket indított vagy indít még vasárnap folyamán útnak Pakisztánba. Írország egymillió eurót, Németország 50 ezer eurót, Ausztrália pedig több mint 380 ezer dollárt ajánlott fel egészségügyi, valamint létfontosságú cikkekre.

A muzulmán országok közül Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar azonnal gyorssegély kiutalásáról döntött. Szaúd-Arábia légihidat létesített, hogy orvosokat, gyógyszert, sátrakat, ruhát és élelmiszert szállítson a földrengés áldozatainak megsegítésére.

Az ENSZ gyermekalapja (Unicef) a dél-pakisztáni Karacsiban lévő raktárából a túléléshez szükséges anyagokat és élelmiszert indított útnak a katasztrófa sújtotta területekre. Az ENSZ a segélyszállítmányok elosztásának koordinálásában jártas szakértőket küldött Pakisztánba, a vöröskereszt ugyancsak mentőcsapatot küld Svájcból Dél-Ázsiába.

Százezer dolláros magyar gyorssegély
Százezer dolláros gyorssegélyt küld Pakisztánnak a magyar kormány. A többtízezer áldozatot követelő szombati dél-ázsiai földrengés kapcsán az érintett tárcák és karitatív szervezetek képviselőinek részvételével a nap folyamán ülést tartott a Humanitárius Segélykoordinációs Munkacsoport. A segélyről kormánydöntésre van szükség, a Külügyminisztérium pedig néhány napon belül gyorsított pályáztatási eljárással osztja szét a pénzt a segélyt a katasztrófa helyszínére juttató civil szervezetek között. Pakisztán sátrakat, takarókat, matracokat, konzerveket, antibiotikumot, tífusz elleni gyógyszert, csonttörések kezelésére alkalmas egészségügyi egységcsomagokat, egyéb sebészeti műtéti eszközöket, illetve víztisztító tablettákat kért. (MTI)

Elindult az első magyar mentőcsapat

A Külügyminisztérium továbbra sem tud magyar áldozatokról a pakisztáni földrengésben, a pakisztáni magyar nagykövetséggel kapcsolatban lévő magyarok közül mindenki jól van, közölte a külügyminisztérium. A Magyarország által nyújtandó esetleges segélyről hétfőn egyeztetnek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Speciális Mentők, valamint a Főnix Speciális Mentők kutató-mentő csoportokat küldenek a pakisztáni földrengés helyszínére, jelentette az MTI.

A Baptista Szeretetszolgálat tíztagú, orvosokból, mentőtisztekből, ápolókból és műszakiakból álló mentőcsapata már Iszlámábádban vár arra, hogy továbbutazzon a földrengés sújtotta pakisztáni térségbe. A két mentőkutyával megerősített csapat hétfő este érkezett a pakisztáni főváros katonai repülőterére. Együtt várják a spanyol, az orosz, a francia és a dél-koreai mentőkkel, hogy helikopterek elszállítsák őket Kasmírnak arra a területére, ahol a katasztrófa történt. Az lesz a feladatuk, hogy a romok között túlélők és halottak után kutassanak. A magyar csoport várhatóan 8-10 napot tölt Pakisztánban.

Az OKF 12 tagú mentőcsapatot küld Pakisztánba, négyen egészségügyi, nyolcan műszaki mentésre, személykeresésre kiképzett szakemberek lesznek. Az állami finanszírozású kutató-mentő csoport kutyákat is visz a romok alá szorult életben maradottak és halottak keresésére. A csoport várhatóan a jövő hét elején indulhat Pakisztánba.

A Főnix Speciális Mentők csoporta hétfőn délután indulna. A 12-15 tagú csoportban négy orvos - kézsebész, traumatológus, mentőorvos - utazik, továbbá két kisegítő mentőápoló, technikai személyzet és négy kutyás mentő; a kutyások között szlovákok is lesznek.

Az MTI érdeklődésére a Magyar Vöröskeresztnél és a Katolikus Karitásznál is azt közölték, hétfőn döntenek a segítségnyújtás módjáról.

Még erősebb
A legfrissebb amerikai adatok alapján a Richter-skála szerint 7,7-es erősségű földrengés szombaton, helyi idő szerint reggel 8 óra 50 perckor (közép-európai idő szerint 5.50-kor) következett be, epicentruma Iszlámábádtól mintegy 95 kilométerre észak-északkeletre, fészke tíz kilométeres mélységben volt. Korábban a Richter-skála szerinti 7,6 erősségűnek határozták meg az elsősorban Dél- -Ázsiát megrázó földmozgást.