Nyolcvan éve eltűnt indiánok kerültek elő Brazíliában

2000.08.18. 23:21
A portugál és spanyol telepesek igyekeztek minél jobb munkát végezni, mikor leigázták Dél-Amerikát. Ez többé-kevésbé sikerült is nekik, a nagyobb civilizációkat gyorsan lerombolták, míg a kis nomád törzsek a dzsungel mélyén jobb eséllyel pályázhattak a túlélésre, hiszen rejtve voltak. Egyesek egészen mostanáig. Most például nyolcvan éve kihaltnak hitt indián törzsre bukkantak a dél-amerikai őserdőben. A naua törzs köszöni, jól van, és a legkevésbé sem szeretne elköltözni.
Az utolsó naua indiánt állítólag 1920-ban látták, és a kormány azóta kihaltnak hitte a törzset, ezért döntött úgy, hogy a brazil-perui határon nemzeti parkot létesít. A meglepetés csak akkor érte a hivatalnokokat, amikor az esőerdőből indiánok jöttek elő és kifogásolták, hogy népük földjén parkot hoznak létre.

Mára sok indián törzs elvesztette eredeti indentitását
Az antropológusok megállapították, hogy az indiánok a kihaltnak hitt naua törzs tagjai, akik nyolcvan évig éltek az őserdőben anélkül, hogy bárki felfedezte volna őket. Ez valószínűleg még elég sokáig így folyhatott volna, ha nincs a nemzeti park ötlete. Ezt a nauák nem tűrték szó nélkül, hiszen tudják, a törvények szerint nemzeti parkban embernek helye nincs, ők pedig nem szívesen költöznének.

A törzs egyébként civilizált, és tisztában van a világ dolgaival annak ellenére, hogy az elmúlt nyolcvan évet a vadonban töltötte elszigetelve. A felfedezés tulajdonképpen csak azért meglepő, mert az indiánokról évtizedek óta nem tudtak semmit; mindenesetre Brazíliának ebben a részében több fennmaradt indián törzs is él még.

Alig beszélik nyelvüket

Az indiánügyi hivatal helyi képviselője beszélt a törzzsel, számukat kétszázötven főre becsülte, és minden kétséget kizáróan megállapította, hogy nauák. Sajnos a törzs már nagyon sokat elveszített kultúrájából és törzsi szokásaiból, illetve nagyon kevesen beszélik közülük a naua nyelvet.

Természetesen a nauák is megkapják majd az indián törzseknek járó saját területet, csak ki kell jelölni azt. A probléma csupán annyi, hogy azon a területen, ahol a nauák most élnek, nemzeti parkot szeretnének létesíteni, ahol csak állatok és növények ,,tartózkodhatnak"; emberek nem.

1550-ben, amikor a portugálok megérkeztek a mai Brazília területére, körülbelül ötmillió indián élt ott. Ez a szám a módszeres irtásoknak köszönhetően 1970-re elérte a százezres mélypontot. Azóta az indiánok újabb alkotmányos jogokat nyertek, melyek védik érdekeiket és földjeiket, így számuk azóta örvendetesen gyarapodik. Sajnos sok indián törzs elvesztette eredeti indentitását, amelyet csak most a támogatások hatására kezdenek visszanyerni.