Újra támad az influenza

2003.03.12. 18:54
Országos influenza-járvány kezdetét jelzik az epidemiológiai központhoz 14 megyéből és a fővárosból érkezett adatok, amelyek szerint csaknem 77 ezren fordultak orvoshoz ilyen megbetegedéssel a múlt héten.
A vírussal fertőzöttek 40 százalékát a gyermekek, 25 százalékát a 15 és 24 év közötti fiatalok, 6 százalékát pedig a 60 éven felüliek tették ki a múlt héten - közölte Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója szerdán.

Folyamatosan nő a megbetegedések száma

A megelőző héthez képest Budapesten 80 százalékkal, Győr-Moson-Sopron megyében 60 százalékkal emelkedett a megbetegedések száma, és hasonló mértékű halmozódást tapasztaltak az orvosok Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajú-Bihar megyében is. Utóbbi két megyében a kórházakban teljes körű látogatási tilalmat rendeltek el.

Veszprém és Nógrád megyében a legkevesebb a betegek száma, utóbbi térségben még a házi- és gyermekorvosi jelentőszolgálat működését sem kellett elrendelni. Az ország különböző pontjairól érkezett mintákból az influenza A és B vírusa mellett RS-vírust és chlamidyát is kimutattak.

A múlt heti adatok szerint az érintett megyékben és a fővárosban összesen 188 embert szállítottak kórházba influenza miatt és 6400-ra tehető a szövődményes megbetegedések száma, táppénzben 14 ezren részesülnek a fertőzés miatt.

Az influenza magas lázzal, végtag-fájdalmakkal, rossz közérzettel kezdődik. A tüneteket esetén célszerű mielőbb orvoshoz fordulni és otthon maradni. A lábon kihordott influenza növeli a szövődmények kialakulásának lehetőségét.

Látogatási tilalom Fejér megyében

Részleges látogatási tilalmat rendelt el szerdától a Fejér megyei kórházakban az akut felső légúti, hurutos, influenzaszerű megbetegedések magas száma miatt a megyei tiszti főorvos.

A székesfehérvári, a dunaújvárosi kórház csecsemő- és gyermekosztályain, az intenzív, valamint a belgyógyászati és fertőző osztályain egyelőre nem lehet a beteget látogatni. A többi osztályon mindkét intézményben kizárólag csak délután négy és hat óra között, a móri kórházban pedig csak négy és öt óra között van lehetőség a látogatásra.

Négy településen - Zichyújfaluban, Fehérvárcsurgón, Szabadbattyánban és Csókakőn - a sok hiányzó miatt - egy-két napos tanítási szünetet is el kellett rendelni a község iskolájában.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön