Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Emelkedik a betegek és a helyi járványok száma

2003.03.05. 19:59
A múlt hét eleje óta összesen 13 megyéből jelezték a háziorvosok az influenzás és más felsőlégúti megbetegedések számának emelkedését az Országos Epidemiológiai Központnak; Budapesten is több a beteg, de járvány nincs.
A járványügyi intézet szerdai közleménye szerint 18, helyi járvány fordult elő országszerte, amelyben felmerült az influenza gyanúja. A 13 oktatási intézményben, 3 óvodában és 2 kórházban a betegek száma 40 és 300 között változott. A magas hiányzási arányok miatt 6 iskolában és 2 óvodában szünetet rendeltek el.

Az ország néhány iskolájában jelenleg sincs tanítás, öt kórházban van látogatási tilalom. A múlt héten 16 betegnél azonosították influenza A vírusát.

Tovább fertőződött a főváros

Az adatok szerint Budapesten a múlt héten csaknem másfélszeresére - az előző heti 2743-ről 3987-re - nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, járvány azonban még nincsen. A fővárosban leginkább csecsemők és a 14 éven aluli fiatalok betegedtek meg az elmúlt napokban.

A tájékoztatás szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas és Zala megyében az influenzaszerű panaszokkal jelentkező betegek számának jelentős emelkedése, valamint a helyi járványok miatt jelentőszolgálatot rendeltek el.

Győr-Moson-Sopron megyében a múlt héten a lakosság 0,9 százaléka jelentkezett orvosánál influenzás panaszokkal. Összesen 11 beteget utaltak kórházba, két 70 éven felüli - influenza oltásban nem részesült - beteg meghalt. Szövődmény 197 betegnél lépett fel. A betegek fele 15 éven aluli gyermek volt.

Influenza B Tiszaújvárosban

Borsod-Abaúj-Zemplén megye valamennyi kórházában tilos a beteglátogatás szerdától. Sedlák Mária megyei tiszti főorvos elmondta: Tiszaújvárosban influenza B vírust mutattak ki.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Csongrád Megyei Intézete látogatási tilalmat rendeltek el a makói kórházban.

Csongrádban az adatok szerint nincs influenza járvány, de megfigyelhető a felsőlégúti, hurutos tünetekkel, magas lázzal járó megbetegedések halmozódása. Elsősorban 10-18 éves fiatalok estek ágynak, a megye több általános és középiskolájában 18-20 százalékos a hiányzás.