Fordul a kocka

2000.07.19. 10:00
Az iszlám törvények szigora közismert, az élet minden területét átszövik, megsértésük pedig komoly következményekkel jár. Azt tudtuk, hogy nőknek nem célszerű fedetlen arccal, és főleg nadrágban mutatkozni, de hogy a férfiaknak is vigyázniuk kell, azt a saját bőrén tapasztalta meg egy pakisztáni futballcsapat.
Vasszigor, büntetés. Az európaiaknak ez az iszlám. Mi európaiak általában csak annyit tudunk az iszlám vallásról, hogy szigorú, esetenként ölnek és halnak érte, és még azt, hogy nem túl liberális a nők jogait illetően. Az öltözködést szabályozzák, mégpedig igen komolyan, de hogy ez a férfiakra is vonatkozik, azt már úgy tűnik a legtöbben elfelejtették. Nem úgy Afganisztánban, ahol a helyi talibok még mindent betartatnak, ami a Koránban írva van.

Közismert,hogy a nők a fejük búbjáig fedettek viszont az, hogy egy férfi sem mutogathatja magát büntetlenül, már kevésbé. Így történhetett meg, hogy az afganisztáni Kandaharban letartóztatták az ott vendégszereplő pakisztáni ifi futballcsapatot, mert azok lába kilátszott, mivel rövidnadrágot viseltek. Bemelegítés közben a talib rendőrök letartóztatták és elhurcolták a futballistákat.

Újabb fejlemények
Ma elbocsátotta állásából az afgán vezetés azt a túlbuzgó rendőrtisztet, akinek parancsára a futballcsapatot letartóztatták. Az esetet még a hivatalos tálib körök is túlkapásnak minősítették. Sakur Muttmain afgán sportminiszter ígéretet tett arra, hogy a jövőben tájékoztatják az országba érkező sportolókat az érvényes öltözködési rendeletekről. A közép-ázsiai ország sportolói egyébként tunikában és bő nadrágban jelenhetnek meg a küzdőtéren. Az afgán nőknek tilos a sportolás. De mint mondta saját sportolóikat is érik kellemetlenségek külföldön, legutóbb egy tálib ökölvívócsapatot nem engedték a szorítóba, mivel azok nem voltak hajlandóak leborotválni hagyományos szakállukat, habár a sport szabályai ezt megkövetelik.
A fiúknak jól fejlett garabáiktól is meg kellett válniuk, hiszen a törvények megsértőinek fejét a szokások szerint kopaszra borotválják. A felháborodott edző megjegyezte, ,,nálunk nem így bánnak a vendégekkel". Mint még elmondta szerencsére öt játékosnak sikerült megszöknie az őket üldöző rendőrök elől, de a többiek fejét leborotválták a rendőrök.

Az ellenpélda

Ezzel szemben a nem éppen engedékeny Iránban visszatérésére készül a Googoosh, a helyi Katona Klári. Az énekesnőt még 1979-ben, a forradalom után tiltották el a nyilvános szerepléstől, egyetlen bűne, hogy nőnek született.

Googoosh, a helyi Katona Klári
Googoosh igazi díva volt, nyugati mintára építette fel dalait, ruhái, hajviselete is a hitetleneket idézte, ezért az 1979-es forradalom után Khomeini Ajatollah betiltotta őt és vele együtt minden női szólóénekest, mondván, hogy túlságosan provokatív. A keményvonalasok eredeti javaslatával szemben az Ajatollah még liberálisan járt el, hiszen a hívők a zene betiltását szerették volna elérni.

Goggosh megtagadta, hogy elhagyja az országot, bár eltűnt a színről, de kalózkiadásban terjesztett felvételei segítettek neki abban, hogy a köztudatban maradjon, sőt alakja legendássá nemesedjen. Dalai még most is gyakran szólnak a taxikból és mostanra elérkezettnek látszik az idő arra, hogy Googoosh újra a rivaldafénybe léphessen és 50 évesen újra tündökölhessen.

Az 1997-es politikai választások után hatalomra jutott Mohammad Khatami kormánya megfelelően reformista ahhoz, hogy Googoosh visszatérhessen, igaz a politikai élet csak most látszott annyira liberálisnak, hogy ezt érdemben meg is teheti. Igaz még most sem otthon, saját hazájában, hiszen a ,,comeback" koncert július 29-én lesz Torontóban.