Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Kedveli a szamurájfilmeket a japán ifjúsági miniszter

2003.07.11. 14:42
"Le kellene fejezni annak a 12 éves japán fiúnak a szüleit, aki másfél héttel ezelőtt megölt Nagaszakiban egy négyéves gyermeket" - véli a japán ifjúsági miniszter.
"Előbb végig kell hurcolni őket a városon, majd le kell fejezni" - mondta pénteki sajtóértekezletén Konoike Jositada, az ifjúság- és neveléspolitikai ügyekkel megbízott miniszter. Koidzumi Dzsunicsiro miniszterelnök megdorgálta a minisztert szélsőséges indulatkitöréséért. Konoike mégsem volt hajlandó visszavonni szavait. Válaszában kijelentette : amit mondott, az egy "szamurájfilmeket kedvelő ember metaforikus megfogalmazása volt".

Lehajította a parkolóház tetejéről

A négyéves Tanemoto Sun július 1-i meggyilkolása nagy megdöbbenést okozott a szigetországban. A kisgyermek július 1-én eltűnt egy nagaszaki bevásárlóközpontból, ahova a szülei magukkal vitték. Amíg a szülők vásároltak, a kisgyermek elszakadt tőlük, elment megnézni a játékosztályt. Többé nem került elő élve. Négy kilométerrel távolabb, egy emeletes parkolóház lábánál találták meg meztelenre vetkőztetett, véres holttestét. A rendőrség a biztonsági kamerák felvételei alapján elfogott egy 12 éves fiút, és a fiatalkorú gyanúsított beismerte, hogy ledobta a kisgyermeket a parkolóház tetejéről.

1997-ben is történt egy kiskorú által elkövetett gyerekgyilkosság Japánban: az ország nyugati részén fekvő Kóbe városban egy 14 éves gyerek lefejezett egy 11 évest. A társadalom annak hatására szigorúbb büntetőtörvényeket követelt a fiatalkorú bűnözők ellen. A japán parlament 2001 áprilisában el is fogadott egy olyan törvénymódosítást, amely 16-ról 14 évre szállította le a büntethetőség korhatárát.