Emma
-2 °C
6 °C

Szexbotrány a japán kommunistáknál

2003.06.25. 15:23
Zaklatás miatt kellett lemondania a Japán Kommunista Párt egyik vezéralakjának. Nem a legjobbkor jött ez az amúgy makulátlan hírnevükre büszke kommunistáknak, akik nem is olyan régen mondtak le a szocialista forradalom eszményéről.
Szexuálisan zaklatott egy nőt, ezért lemond a Japán Kommunista Párt egyik vezéralakja Fudeszaka Hidejo, aki egyben a japán parlament felsőházának képviselője is. Fudeszakát minden egyéb tisztségétől megfosztotta pártja, amely ez idáig joggal volt büszke makulátlan hírnevére - adta hírül a CNN.

Fudeszaka egy pártrendezvényen molesztálta a nőt, de a kommunisták közleménye nem árult el semmi további részletet. A képviselő pártjának legismertebb figurája volt, a televíziós parlamenti közvetítésekben karakteres vitáival és a miniszterelnöknek feltett keresztkérdéseivel tűnt föl - írja a The Japan Times.

A japán kommunistáknak egyébként semmi sem hiányzott jobban, mint egy ilyen botrány. A párt közismerten büszke volt közéletben nyújtott tiszta szereplésére, és nem kevés szavazatot remélt profitálni a kormánypártokat sújtó botrányokból a 2004-es választáson. Jelenleg a párt támogatottsága öt százalékos.

Fudeszaka szexbotránya ráadásul éppen az amúgy is döcögős alakulás közben érte a pártot. Az anakronisztikus, leninista és marxista tételeket hirdető japán kommunisták tavaly novemberben mondtak le néhány mára már szerintük is követhetetlenné vált kitűzéstől, mint "szocialista forradalom", amelyet most "demokratikus átalakulásként" emlegetnek, és elismerték a császárság államformáját is.

A japán kommunisták 1922-ben a Komintern szocialista aktivistáiból szerveződtek, ám a II. Világháborúig folyamatos elnyomásban részesültek. A következő nehéz időszak a Szovjetunió felbomlása volt, amikor ugyancsak csappant a ma négyszázezer főt számláló párt támogatottsága.