Géza
-12 °C
-4 °C

Japán az erőszakoskodó amerikai kiadatását kéri

2003.06.16. 18:09
Letartóztatási parancsot adott ki egy japán nő megerőszakolásával gyanúsított amerikai tengerészgyalogos ellen hétfőn egy japán bíróság. Japán az amerikai katona kiadatását kéri, az amerikai nagykövet együttműködést ígért.
A gyanúsított, a japán Okinava szigeten állomásozó amerikai katonaság 21 éves őrvezetője állítólag megvert és megerőszakolt egy 19 éves japán nőt május 25-én. A férfi beismerte, hogy megverte a nőt, de tagadta, hogy megerőszakolta volna. A japán kormánynak az a szándéka, hogy a gyanúsított kiadatását kéri az amerikai féltől, jelentette be Kavagucsi Joriko japán külügyminiszter. Egyben mélységes sajnálatát fejezve ki a súlyos bűncselekmény miatt. A japán miniszter asszony tárgyalt Howard Baker amerikai nagykövettel, aki megígérte, hogy az amerikai hatóságok teljes mértékben együttműködnek a japán rendőrséggel - jelenti az AP.

Nem kell kiadniuk

A két ország közötti megállapodások szerint az amerikai hatóságok nem kötelesek kiadni a japán igazságszolgáltatásnak a nyomozati szakaszban a bűncselekmények elkövetésével gyanúsított amerikai katonákat. Ám megfelelően megalapozott esetekben kiadhatják őket a vádemelés után.

Felzúdulás

A szigetországban állomásozó negyvenhétezer ezer fős amerikai haderő személyi állományának több mint a fele a Tokiótól ezerhatszáz kilométerre délre fekvő Okinava amerikai katonai támaszpontjain teljesít szolgálatot. A katonák által elkövetett bűncselekmények, illetve a gyanúsítottak kiadatásának kérdése már több esetben a helyi lakosság nagy felzúdulását váltotta ki, különösen 1995 óta, amikor három amerikai katona megerőszakolt és meggyilkolt egy japán diáklányt.