Szörnyvadászat miatt halt meg egy kisfiú

2005.06.21. 21:54
Agyvérzés végzett egy orosz kisfiúval, aki egy játékteremben napokon keresztül tizenkét órákat játszott át. Magyarországon hasonló esetről nem tudnak.

Tizenkét órányi szörnyvadászat után halt meg egy tizenkét éves kisfiú Jekatyerinburgban. A news.ru hírportál szerint az iskolai szünet megkezdése óta Szergej gyakorlatilag beköltözött az egyik jekatyerinburgi játékterembe, ahol reggeltől estig, napi 10-12 órát töltött. A gyerek gyakorlatilag csak enni és aludni járt haza, a szülők viszont semmi rosszat nem láttak ebben, mondván, hogy Szergejnek a megfeszített tanulás után joga van a pihenésre és szórakozásra.

Az ominózus napon a gyerek szokás szerint már reggel megjelent a játékteremben, és elmerült kedvenc játékában. A virtuális "szörnyvadászat" tizenkettedik órájában a kisfiú hirtelen lefordult a székről.

Epilepsziás roham

Az eszméletlen, görcsökben rángatózó gyereket epilepszia diagnózissal szállították kórházba, ahol - bár később egy időre magához tért -, nem ismerte meg szüleit és zavartan viselkedett. A későbbiekben állapota napról napra romlott, míg az ötödik napon a fiút lélegeztetőgépre kellett tenni, három nappal később pedig meghalt.

A boncolási jegyzőkönyv alapján az egyébként teljesen egészséges gyerek halálát kiterjedt agyvérzés okozta, és az orvosok szerint a tragédiáért a komputeres játékok okolhatók. Véleményük szerint a virtuális szörnyekkel folytatott több órás csatározás kiváltotta óriási emocionális stressz rontotta az agyi vérkeringést.

Nem bírt elszakadni

A gyerek valószínűleg már játék közben fájlalhatta a fejét és szédült, ám mindaddig képtelen volt elszakadni a képernyőtől, míg eszméletét nem vesztette.

Magyarországon hasonló esetről nem tudnak, de olyan gyerekek előfordulnak, akik minden nap betérnek a játéktermekbe és órák hosszat játszanak. A fővárosi Play Station West játéktermében az Indexnek elmondták, hogy a nyári szünet megkezdése után ugrásszerűen megnő a játékterembe járó gyerekek száma. Különsen igaz ez, amikor rossz idő van.

A monitor vibrációja a központi idegrendszert stimulálja, és ha egy idő után nem pihen az agy, epilepsziát provokálhat. Hoyer Mária pszichológus az Indexnek azt mondta, hogy a függő betegeknél a függőségi igény maga a betegség lényege, amely irányulhat drogokra vagy játékokra. Az, hogy melyiket választja a fiatal, az számos körülménytől függ. Szerinte leginkább a fiúkra jellemző ez a fajta igény az izgalomra.