Jesse James két halála

2000.06.02. 11:20
Csak kétszer élsz, hirdette a James Bond film, a mai gyakorlatban ezzel szemben inkább kétszer halnak az emberek. Megrendezni a saját halálunkat nem is olyan rossz ötlet: sok pénzt csikarhatunk ki a biztosítóktól, elmenekülhetünk az adóhatóság elől, vagy éppen egyéb kellemetlenségeket úszhatjuk meg. Ide tartozik például, ha a fél ország a nyomunkban van, például bankrablás, gyilkosság, illetve nemi erőszak miatt.

Az állatoknak több élete, a bűnözőknek több halála van - ezt is mondják, és esetünk minden bizonnyal alá is támoasztja mindezt. A már említett spontán elhalálozási módszerhez folyamodott ugyanis a hírhedt bűnöző Jesse James is, legalábbis ezt állítják Granbury városának lakói, akik szerint Jesse ott van eltemetve - adta hírül a SkyNews.

,,Állítólag megölték 1882-ben."

James ,,úr", klasszikus, hollywood-i westernfilmekbe illő halált halt
James ,,úr", ha használhatjuk egyáltalán esetében a titulust, klasszikus, hollywood-i westernfilmekbe illő halált halt: egy társa - a 10 000 dolláros vérdíj reményében - nemes egyszerűséggel golyót repített koponyájába. Ez legalábbis a hivatalos és romantikus verzió. A nem hivatalos változat szerint azonban Jesse egyszerűen megrendezte a jelenetet, ami a körülményeket figyelembe véve nem kevés rendezői fogékonyságról tesz tanúbizonyságot. A missouri eset után, mert itt történt az állítólagos főbelövés, szépen el is temettek egy hullát, akinek sírján eddig a Jesse James név díszelgett.

Ezalatt az igazi rabló szépen elköltözött Granbury-be, és boldogan élt 1951-ig, amikor 103 éves korában belehalt a nagy semmibe. Az ottani lakosok állítólag csak a halottszemlén vették észre, hogy Frank Dalton, azaz Jesse James testén több golyó ütötte seb van, illetve egy heg a nyakán, valószínűleg akasztásból kifolyólag. A testet most exhumálták, a koporsón a következő felirattal Jesse Woodson James, az elhalálozás dátuma 1951 augusztus 15. Alatta kisebb betűkkel a következő állt, ,,Állítólag megölték 1882-ben."

Most folyik a találgatás, hogy vajon melyik is az igazi Jesse James holtteste, és melyik a ,,hamisítvány". A problémát a Kalifoniai Egyetem hivatott megoldani, ahol James három leszármazottjától vesznek DNS mintákat, majd azokat összehasonlítják, a holttestek csontjából vett mintákkal. A kutatók állítása szerint ezzel a módszerrel meg lehet állapítani, hogy melyik holttest Jesse James-é.

Egy bűnöző története

Jesse James az amerikai polgárháború idején tanult meg lovagolni és lőni. A vesztes déli oldalon szállt hadba, és miután a háború véget ért a Quantrill's Raiders nevű lovas gerillacsapattal garázdálkodott. 16 éves volt, amikor testvérével, Frank-kel először megpróbáltak kirabolni egy bankot, sikertelenül. Első vonatrablása alkalmával megölt egy gépészt, innentől egyenes volt az út számára 15 év rabláshoz és fosztogatáshoz. A testvérével alapított bandájával végigdúlta a nyugatot, egészen 1876-ig, amikor egy sikertelen bankrablási kísérlet után a banda nagy részét megölték vagy elfogták, kivéve persze a James fivéreket.

A testvérek újabb embereket toboroztak, hogy folytassák tevékenységüket egészen 1882-ig, amikor Robert Ford állítólag megölte Jesse James-t. Ford és testvére természetesen a 10 000 dolláros vérdíjat szerették volna megkaparintani, ezzel szemben gyilkosságért elítélték őket, de kormányzói kegyelemben részesültek.

Charles Ford két évvel később öngyilkos lett, míg testvérét 1892-ben egy kocsmai verekedés ,,alkalmával" ölték meg. Talán a vérdíj lett volna az ára a hallgatásuknak, de valószínűleg nem tudták, hogy nem ölték meg Jesse James-t, mivel elkövetkezendő rövid életükben később sem leplezték le ,,a titkot", ha volt egyáltalán.