Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Kihalás fenyegeti a kanadai jetit

2007.05.05. 13:14
Egy kanadai jetikutató bizonyítékot talált a jetik létezésére, de addig nem hajlandó bemutatni 12 másodperces videófelvételét, amíg védetté nem nyilvánítják a mitikus lényt. A kanadai parlament jövő héten tárgyalja a szőrös, emberszabású lény védettségét, miután egy képviselő, Mike Lake benyújtotta ezt kérvényező petícióját.

A legendákban él, de sokak szerint a valóságban is létezik "nagyláb" (bigfoot vagy a kanadai folklórban sasquatch), az az Észak-Amerika erdőségeiben felbukkanó nagy, szőrös, emberszerű lény. Ez egyesek szerint a Himalájában élő jeti tengeren túli rokona. A Nepál és Tibet egyes részein megfigyelt jeti egy kistermetű, majomra vagy medvére hasonlító szülemény, tőle kanadai rokona, a nagyláb annyiban tér el, hogy nagyobb nála. De mindkettő évszázadok óta él az emberek képzeletében, a hiedelmet pedig fenntartja, hogy időről időre jelentkeznek olyan emberek, akik jetit láttak.

Kanadában megvédik


Ott fut a bigfoot

A kanadai parlament egyik képviselője, Mike Lake hisz a kanadai jeti létezésében, és szerinte nem azért látták eddig kevesen, mert szégyenlős, hanem mert kevés van belőle, a kipusztulás szélén áll. Ezért petíciót indított annak érdekében, hogy a sasquatchot felvegyék a kihalás által veszélyeztetett állatok listájára a kék bálna, a lármás daru és a vörösszederfa mellé. Az albertai Edmontont képviselő Lake a kanadai jeti hivatalos védetté nyilvánításáról szóló petícióját ötszáz emberrel íratta alá, és a parlament jövő héten fogja tárgyalni a témát. Egy hasonló felvetést az Egyesült Államok kongresszusához is eljuttattak, a kanadai jeti ugyanis az USA területén is elő szokott fordulni szemtanúk szerint.

Bizonyíték a jeti létezésére

A petíció mögött áll a híres jetikutató, Todd Standing, akinek állítása szerint bizonyítéka van a bigfoot létezésére. A Global National televízió híreiben elmondta, hogy a bizonyítékait majd akkor hozza nyilvánosságra, ha már védettséget szerzett az állatnak, és ha ez megtörténik, a jeti nem lesz többé mítosz. Standing állítólag rendelkezik egy 12 másodperces videóval, amin a sasquatch a kanadai Sziklás hegységben látható. A szkeptikusok szerint azonban a felvételen színészek játsszák el a mitikus szerzeményt. Ezen a videón az 1967-es, Patterson-Gimlin féle jeti látható, aminek valódiságáról még ma is vita folyik:

Ausztráliának is van jetije

A jeti létében való hitet erősítheti, hogy több földrészen is él a legendája. Ausztráliában yowies-nek nevezik, Kanadában gogote-ként is ismerik, az ottani amerikai őslakosok által használt elnevezés után pedig sasaquatchnak nevezik (ez szőrös embert jelent). A jetikkel való találkozásokról már a 19. századból vannak feljegyzések, de legtöbben néphitnek, mítosznak vagy hoaxnak vélik az emberszerű lényt. A területének 90 százalékában lakatlan Kanadában mai napig rendszeresen jelentkeznek olyan emberek, akik jetit láttak. Az UFÓ magazin eheti számában pedig arról tudósítanak, hogy Magyarországon, Tótkomlóson is láttak jetit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!