Orsolya
10 °C
21 °C

Körbekorcsolyázható a Balaton

2002.01.11. 13:01
Tartósan húsz centiméter körüli a balatoni jég vastagsága, így biztonsággal lehet a part környékén kijelölt pályákon korcsolyázni - derül ki az MTI körképéből. Vannak a tónak olyan szakaszai, ahol a meder aljáig fagyott a jég. A szakemberek ugyanakkor felhívták a figyelmet: továbbra is tilos kikötőkben, éjszaka, rossz látási viszonyok között a Balaton jegére merészkedni. A léket vágók pedig kötelesek jól látható módon megjelölni a veszélyes helyet.
A déli, homokos parton néhány helyen a meder aljáig megfagyott a Balaton vize, s bár enyhe olvadás indult meg, a kijelölt, part menti jégpályákon továbbra is biztonságosan lehet korcsolyázni - közölte pénteken az MTI-vel Siófokon a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság illetékese.

Siófoknál az enyhülés ellenére "hízott" a jég

Az utóbbi napokban tapasztalható melegebb idő miatt megkezdődött lassú olvadás ellenére, a decemberi igen erős, -15, -20 Celsius fokos hidegnek köszönhetően továbbra is több mint 20 centiméter vastag a Balaton jege. A legutóbbi mérések szerint Siófoknál a jég az enyhülés ellenére a napokkal ezelőtti 16 centiméterről 21 centiméterre vastagodott; a Balaton jege ezen a héten csak itt hízott.

Keszthelynél tartósan 20 centiméter fölötti volt a jég vastagsága. Az enyhülésnek köszönhetően a Keszthelyi-öbölben a hét eleji 22-ről 20 centiméteresre olvadt a tavat borító jégréteg. Balatonszemesnél a pár nappal ezelőtti 28 centiméterről péntekig 25 centiméter vastagságúra vékonyodott a jég.

Csak a part mentén biztonságos

Az átmenetileg enyhe idő hatására elszaporodó rianások továbbra is veszélyt jelentenek a Balaton jegén sportolókra, ezért ezután sem árt az óvatosság - hangsúlyozták a szakemberek Siófokon. Korcsolyázni csak a part menti, kijelölt, letisztított jégpályákon biztonságos. A Balaton átlagos vízmélysége 63 centiméter, egyes homokos és alacsony vízállású déli partszakaszokon viszont a tómeder aljáig megfagyott a víz.

Így itt, közel a víz széléhez nem kell a jég beszakadásától tartani. Továbbra is tilos viszont kikötőkben, éjszaka, rossz látási viszonyok között a Balaton jegére merészkedni. A léket vágók pedig kötelesek jól látható módon megjelölni a veszélyes helyet.