Judit
2 °C
7 °C

Kacsakommandó

2000.07.18. 15:19
A sáskajárás bizony már a régi időkben is megkeserítette az emberek életét (lásd a Biblia idevonatkozó részeit). Az emberiség eddig nem talált különösebben hatékony módot a sáskát visszaszorítására, mígnem a kínaiak, akik mindig élen jártak a találmányokban megtalálták a módját annak, hogyan küzdhetnek a vész ellen: megszületett a kacsakommandó.
Kínában folyamatosan aszályok és áradások váltották egymást, amelyek jelentősen megtizedelték a terményt. Már a kínai vezetők is elismerték, nem sok választja el őket egy katasztrófától, éhínség fenyeget. Ezért nem csoda, hogy a földön maradt terményt minden lehetséges eszközzel védik.

A kacsák jobbak

A hír nem kacsa
Mostanában a sáskajárás fenyegeti leginkább a kínai termőföldeket. Xinjiang vezetői ezért úgy döntöttek, hogy környezetkímélő biológiai úton számolnak le a sáskákkal, segítségül hívták a kártevők természetes ellenségeit, a kacsákat. A tartományban betanított kacsák hada parancsra lecsapva irtja a rovarokat, segítve ezzel a már akcióban lévő bajtársaikat, a csirkéket.

Zhano Xinchu, a tartományi Sáska és Patkányügyi Hivatal vezetője azzal indokolta a kacsák bevezetését, hogy lényegesen jobb étvágyúak, mint a csirkék, és nem elhanyagolandó az a tulajdonságuk sem, hogy jobban tűrik az időjárási viszontagságokat. Míg a csirkéket nem lehet rávenni, hogy esőben is ,,harcoljanak", addig a kacsák harci morálját nem befolyásolja egy röpke zivatar.

Figyelembe vették még azt is, hogy a kacsák sokkal jobban ellenállnak a menyét- és sólyomtámadásoknak is, mely állatok a csirkéket erősen megtizedelték. A 100.000 idomított hápogó kommandós szinte minden terepen, mezőn, mocsárban bevethető, egy síppal vezérelhető az éppen adott hadszíntérre.

A támogatás

Kacskommandó
Persze az ádáz harcban mást is be kell vetni, hiszen a sáskák már több millió hektárnyi földterületben tettek kárt, ami még Kína méreteit tekintve is jelentős veszteség. Ezért a vezetés egyéb organizmusok bevetésével próbál úrrá lenni a terjeszkedő kártevőkön.

Egy metaharhizium nevű parazitát már ,,importáltak" a Brit szigetekről, amely élősködő a sáska belsejében növekedve megakadályozza abban, hogy az elfogyasztott növényeket megeméssze. Ezen kívül természetesen permetezéssel is próbálják elejét venni a további pusztításnak, de úgy tűnik, hogy a biológiai módszerek sokkal sikeresebbek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?