Kacsakommandó

2000.07.18. 15:19
A sáskajárás bizony már a régi időkben is megkeserítette az emberek életét (lásd a Biblia idevonatkozó részeit). Az emberiség eddig nem talált különösebben hatékony módot a sáskát visszaszorítására, mígnem a kínaiak, akik mindig élen jártak a találmányokban megtalálták a módját annak, hogyan küzdhetnek a vész ellen: megszületett a kacsakommandó.
Kínában folyamatosan aszályok és áradások váltották egymást, amelyek jelentősen megtizedelték a terményt. Már a kínai vezetők is elismerték, nem sok választja el őket egy katasztrófától, éhínség fenyeget. Ezért nem csoda, hogy a földön maradt terményt minden lehetséges eszközzel védik.

A kacsák jobbak

A hír nem kacsa
Mostanában a sáskajárás fenyegeti leginkább a kínai termőföldeket. Xinjiang vezetői ezért úgy döntöttek, hogy környezetkímélő biológiai úton számolnak le a sáskákkal, segítségül hívták a kártevők természetes ellenségeit, a kacsákat. A tartományban betanított kacsák hada parancsra lecsapva irtja a rovarokat, segítve ezzel a már akcióban lévő bajtársaikat, a csirkéket.

Zhano Xinchu, a tartományi Sáska és Patkányügyi Hivatal vezetője azzal indokolta a kacsák bevezetését, hogy lényegesen jobb étvágyúak, mint a csirkék, és nem elhanyagolandó az a tulajdonságuk sem, hogy jobban tűrik az időjárási viszontagságokat. Míg a csirkéket nem lehet rávenni, hogy esőben is ,,harcoljanak", addig a kacsák harci morálját nem befolyásolja egy röpke zivatar.

Figyelembe vették még azt is, hogy a kacsák sokkal jobban ellenállnak a menyét- és sólyomtámadásoknak is, mely állatok a csirkéket erősen megtizedelték. A 100.000 idomított hápogó kommandós szinte minden terepen, mezőn, mocsárban bevethető, egy síppal vezérelhető az éppen adott hadszíntérre.

A támogatás

Kacskommandó
Persze az ádáz harcban mást is be kell vetni, hiszen a sáskák már több millió hektárnyi földterületben tettek kárt, ami még Kína méreteit tekintve is jelentős veszteség. Ezért a vezetés egyéb organizmusok bevetésével próbál úrrá lenni a terjeszkedő kártevőkön.

Egy metaharhizium nevű parazitát már ,,importáltak" a Brit szigetekről, amely élősködő a sáska belsejében növekedve megakadályozza abban, hogy az elfogyasztott növényeket megeméssze. Ezen kívül természetesen permetezéssel is próbálják elejét venni a további pusztításnak, de úgy tűnik, hogy a biológiai módszerek sokkal sikeresebbek.