Letiltanák a diákokat a hamburgerről

2008.03.28. 15:46
A brit kormány élelmiszerügyi tanácsadói szerint az iskoláknak meg kell tiltaniuk, hogy a tanulók az ebédszünetben kint ebédelhessenek. Az intézkedés az elhízás elleni és az egészséges életmódért folytatott kampánynak lenne a része, ugyanis most Anglia egyes városaiban a gyerekek 40 különböző gyorsétterem között válogathatnak az iskolák falain kívül.

A brit kormány által létrehozott Iskolai Étkeztetés Tröszt - amelynek feladata a menzák minőségének javítása - azonban azt követeli, hogy ne mehessenek ki a városba ebédszünetben a tinik. A szigor indoka: ha nebulók kiugorhatnak enni, akkor esély sincs rá, hogy az étkezdében immár hozzáférhető egészségesebb ételeket fogyasszák.

Néhány évvel ezelőtt még általános volt, hogy az iskolákban például hamburgert, pizzát és köretként sültkrumplit szolgáltak fel. A tizenévesek pedig továbbra is előszeretettel látogatják a gyorséttermeket, vagy az olajban tocsogó ételeket kínáló fish and chips boltokat.

A tröszt megnevezte azokat a városokat is, amelyek a leginkább egészségtelen táplálkozásra csábítják a gyerekeket. Az első két helyen a dél-angliai Brighton és Hove áll, ahol 415 gyorsbüfé, azaz iskolánként 46 ilyen intézmény áll a diákok rendelkezésére.

Több iskolaigazgató is szkeptikusan kommentálta az ötletet és azt mondta: az iskoláknak több kijáratuk is van, és ezeket nehéz lesz őrizni.