Pert nyert a Csernobil után elhunyt kamionos özvegye

2003.05.27. 18:56
Pert nyert a Hungarocamionnal szemben annak a kamionosnak az özvegye, aki a csernobili atomsugárzás folytán vesztette életét 1993-ban. A nem jogerős ítéletben a bírák egy-egymillió forint kártérítést ítéltek meg a két felperesnek, annak ellenére, hogy a sugárzás és a haláleset közti ok-okozati összefüggést nem ismerték el.
Az ügyben a tíz éve elhunyt kamionos özvegye és fia indított pert a fuvarozó cég ellen. A két felperes annak kimondását kérte a Fővárosi Bíróságtól, hogy a kamionos amiatt halt meg, mert a fuvarozó cég korábban a sugárzásveszélyes övezetbe küldte. Ennek kapcsán pedig nem vagyoni kártérítés megítélését kérték a bíróságtól.

A lelki traumákért kaptak kártérítést

A bíróság szerint az ügy elévülési határideje már lejárt, hiszen a kamionos tíz évvel ezelőtt halt meg. A családtagok érvelése szerint azonban a súlyos betegségek együttesében elhunyt férfi vizsgálati eredményeit csak 2001-ben kapták kézhez. Ezek alapján pedig úgy vélik, hogy az elévülést ettől az időponttól kellene számítani. A bírák nem fogadták el ezt az érvelést, és a felperesek ezen kérését elutasították. Ugyanakkor helyt adtak a kártérítési igénynek, így az ítélet szerint a Hungarocamion 1-1 millió forint nem vagyoni jellegű kártérítést kell hogy fizessen az özvegynek és fiának. Indoklásképpen a családtagokat ért hatalmas lelki traumát jelölte meg a Fővárosi Bíróság. Az ítélet még nem jogerős.

  • Hírek
  • Lakáshitel