Natascha Kampusch megvette börtönét

2008.05.15. 11:25
Fogvatartója öngyilkossága miatt lebontás fenyegette Natascha Kampusch egykori börtönét. A most húsz éves lány, bár sosem akar újra a házban járni, azt sem akarta, hogy lebontsák, ezért megvette.

Natascha Kampusch megvásárolta a házat, amelyben nyolc és fél évig raboskodott. A húszéves osztrák lány nem szeretné, ha a gazdátlanul maradt családi házat lebontanák, ezért inkább megvette. "Különös dolog ez. Most fizetnem kell egy ház rezsijét, amelyben soha nem akartam lakni" - mondta Kampusch a Bunte című magazinban megjelent interjúban.

A strasshofi ház egykori tulajdonosa, Wolfgang Priklopil 1998 március elején elrabolta az akkor még csak 10 éves lányt. Egy ablak nélküli, tömlöcszerű pincehelységben tartotta fogva. Kampusch 2006. augusztus 23-án megszökött, Priklopil pedig még aznap öngyilkos lett.

Szőkése óta Natascha Kampusch már járt a kétszintes épületben. "Nekem még mindig ez a rémségek háza, de már egyáltalán nem olyan félelmetes, mint akkoriban" - mondta.

Kampusch az amstetteni vérfertőzőről is nyilatkozott, az eset saját sorsára emlékezteti. "Összeszorul a gyomrom, amikor látom ezeket a képeket a tévében. Nagyon megterhelő." Az amstetteni rém néven emlegetett Josef Fritzl szerinte egy önimádó egoista. "Szörnyen beteges, amit csinált" - mondta.

Kampuschéknak egyébként van egy házuk Magyarországon is, a Vas megyei Nyőgéren. Erről a Vas Népe című lap számolt be még 2006-ban, amikor a lány megszökött a fogságból. A cikk szerint Natascha elrablása előtt a család gyakran járt Nyőgérre. 1998-tól aztán megritkultak a magyarországi látogatások. A családfő, Wolfgang Kampusch jó ha évente egyszer megfordul a faluban, az elhagyott házba pedig már többször betörtek.