Virág
0 °C
2 °C

Kanadában házasodhatnak az egyneműek

2003.06.11. 17:28
Egy fellebbviteli bíróság döntése értelmében Kanadában ezentúl jogilag éppolyan érvényű házasságra léphetnek az egynemű párok, mint a heteroszexuálisok. Pár órával az erről szóló bírósági döntés után Kanadában házasságot kötött két férfi, akik már 22 éve éltek együtt.
Egynemű párok ezentúl jogilag éppolyan érvényű házasságra léphetnek Kanadában, mint a heteroszexuálisok - így döntött kedden egy kanadai fellebbviteli bíróság.

Néhány órával a bíróság döntése után össze is eskették az első meleg párt Torontóban; a frigyre lépő két férfi már 22 éve élt együtt - jelentette szerdán a német dpa hírügynökség. Michael Leshner és Michael Stark torontói ügyvédek mintegy 50 meghívott jelenlétében cseréltek jegygyűrűt egy anyakönyvvezető előtt, és elsőként egyikük 90 éves édesanyja gratulált nekik az immár formális egybekeléshez.

A bíróság döntése értelmében ellentétes a kanadai állampolgárok alkotmányos jogaival az az eddig alkalmazott törvényi meghatározás, hogy a házasság egy férfi és egy nő együttélése.

A kormány megtámadhatja a döntést

A kormánynak elvben van jogi eszköze megtámadni a bíróság döntését, de ez eddig nem merült fel. Homoszexuálisok kanadai szervezetei - nagy sikerként ünnepelve a bíróság döntését - azonnal felszólították Jean Chrétien miniszterelnök kormányát, hogy egyszer s mindenkorra fogadja el a bíróság döntését.

Toronto város a bírósági határozat nyomán máris megkezdte házassági engedélyek kiadását egynemű pároknak. Az Ontario tartományi bíróság visszamenőleges hatállyal érvényesnek ismert el két homoszexuális egyházi esküvőt is, amelyeket még 2001-ben kötöttek Torontóban.