Sára, Márió
2 °C
6 °C

Rozsdás kanalat felejtettek a képviselő hasában

2003.04.10. 09:43
Egy rozsdás kanalat felejtettek operáció közben a kolozsvári sebészeti klinikán egy romániai magyar parlamenti képviselő hasában - közölte a csütörtöki román sajtó. Kiderült, hogy a kolozsvári kórházban evőkanalat is használnak orvosi műszerként a sebek összevarrásánál.
A lapok beszámolói szerint Pécsi Ferencet, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Szatmár megyei képviselőjét idén januárban sérvvel operálták meg a kolozsvári 3. számú sebészeti klinikán. A rutinbeavatkozásnak számító műtétet követően néhány héttel a képviselő erős hastáji fájdalmakat érzett és háziorvosának javaslatára egy bukaresti kórházban kivizsgáltatta magát.

Szenátor segített a képviselőn

A vizsgálat kimutatta, hogy a beteg hasában egy kanál van, amelyet újabb operációval távolítottak el. A műtétet Sorin Oprescu sebészprofesszor, a magyar képviselő "kollégája", a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt szenátora végezte.

A képviselőnek nagy szerencséje volt: a hasában felejtett kanál végzetes belső vérzést is okozhatott volna folyamatos mozgása közben.

Kanál a szülészeti klinikáról

Az elrozsdásodott kanálon magyar nyelvű "szül. klin. 61" bevésés olvasható. A kolozsvári klinika illetékese úgy nyilatkozott a román sajtónak, hogy épp ez a bizonyítja: biztosan nem Kolozsváron követték el a súlyos mulasztást, mivel nekik semmilyen magyarországi nőgyógyászati intézménnyel nincs kapcsolatuk.

Pécsi Ferenc az MTI-nek elmondta, hogy csodálkozik a kolozsvári orvosok védekezésén, mivel őt Magyarországon soha nem operálták. Egyetlen alkalommal esett át korábban - 1976-ban - sebészeti beavatkozáson, akkor is Kolozsváron műtötték meg ugyanebben a kórházban az epehólyagját.

Műszerezettség

A képviselő, aki a hasában felejtett kanál miatt hivatalosan panaszt tett a kolozsvári orvosi kollégiumnál, arról is beszámolt, hogy a kolozsvári orvosok a seb összevarrásakor valóban használtak evőkanalat orvosi műszerként az operáció során.

- A tények azt mutatják, hogy valóban katasztrofális az egészségügyi helyzet, ha egy kolozsvári egyetemi klinikán már elrozsdásodott kanalat kell használniuk az orvosoknak - tette hozzá.