Kenguruhajsza a Mecsekben

2000.10.09. 11:58
Öten hajszolták a kengurunak látszó élőlényt a mecseki rengetegben, de a polgárőrök mégsem tudták becserkészni a titokzatos állatot. Pedig a nyomok egyértelműek voltak. Kiborított kukák, furcsa zajok, és az üldözők vezetője szerint ,,ugrálós zörgéssel" menekült előlük valami tájidegen állat. Az Index zoológusok véleményére hivatkozva azonban bizton állíthatja, hogy a kenguru épp annyira összetéveszthető egy másik állatfajjal, mint egy elefánt a tarajos gőtével. Ebből a szempontból higgyünk a polgárőröknek, bár értesüléseink szerint szanatóriumi betegek látták a furcsa állatot.
,,Ugrálós zörgéssel" közlekedik a kenguru
Információink szerint nem bővült a hazai állatvilág. Annak ellenére, hogy manapság sok repülőgép érkezett Ausztráliából, feltehetően nem jött velük kenguru. Azonban szombaton robbant a biológiai bomba. Az Új Dunántúli Napló szemtanúkra hivatkozva azt állítja, hogy kenguru leledzik a Mecsekben. A történetet most találták meg, holott másfél hónapja mozgatta meg a pécsi Tüdőszanatórium dolgozóit. Venczel Tibor a Baranya Megyei Polgárőrség vezetője az Indexnek elmesélte, hogy először a helyi biztonsági őrök jelentették zavartan, hogy kengurut láttak a szanatórium nyitott és éppen ezért átjárható hátsó bejáratánál.

Az éjszakai hajsza

A polgárőrök nem voltak rest, és öten indultak bele az éjszakába, hogy elkapják azt az állatot, amit emberi számítás szerint nem lehet elkapni. Venczel Tibor szerint biztos, hogy kengurut láttak, mert annak ellenére, hogy a biztonsági őrök először kutyára gyanakodtak, ők a hajszolás közben több gyanús jelre is felfigyeltek.

Az első az volt, hogy ,,furcsa zajokat hallottunk", és ,,ugrálós zörgéssel" menekült előlünk valami vadállat. A hajsza mégsem volt sikeres, mert egyrészt öreg este volt, másrészt a mecseki erdő túl nagy ahhoz, hogy csak úgy el lehessen kapni benne valamit. A biztonsági őrök azonban cáfolják, hogy ők lettek volna az autentikus hírforrás. Kamanczi Kálmán, a biztonsági őrök egyike úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy ,,végig kérdeztem a gyerekeket, de senki sem látta ezt az állatot.

- Szerintem kamu az egész - mondta Kamaczi, majd egy ,,Ki is látta pontosan ezt az izét Valika?" kérdés után azt az információt adta, hogy feltehetőleg valamelyik beteg látta az élőlényt. A betegek állapotáról nem sikerült információt szereznünk.

A kenguru megélne a Mecsekben

A kenguru összetéveszthetetlen más földi teremtménnyel
A csoda azonban nem is lenne csoda. Csorba Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum zoológusa szerint a kenguru simán meg tudna élni a mecseki körülmények között. Ennek csupán az a feltétele, hogy ne legyen nagy a hótakaró, és rendítse meg az állatvilágot a kemény fagy. ,,A kenguru ugyanis olyan állat, amely rendkívül könnyen alkalmazkodik a környezetéhez, éppen ezért mindenhol meg tud élni, ahol nem túlságosan szélsőségesek a körülmények." Ezt bizonyítja az is, hogy Dél-Angliában például szabadon tartanak Bannett-kengurukat, és köszönik szépen, jól vannak, csípik a frissen nyírt legelőt.

Csorba kizártnak tartja, hogy a kengurut össze lehetne téveszteni valami hasonló teremtménnyel. Annyira jellegzetes állat, mint az elefánt, amelyet ember még nem tévesztett össze semmivel - nyilatkozott a zoológus. Bizonyítékok hiányában (ép szem) feltehetően tehát mégsem bővült a honi fauna. Ha azonban mégis bokszolósdit játszanak a Mecsekben, akkor viszont azt nem lehet tudni, hogy miként került oda a kenguru-koko.

Honnan jöhetett?

Többen úgy vélik, hogy a Pécsi Állatkertből, amely mint ismeretes tavaly színhelye volt egy véres tragédiának, amikor vadult kutyák széttépték az állatkert kenguruállományának jelentős részét. Egyházi István, az állatkert igazgatója azonban az Új Dunántúli Naplónak úgy nyilatkozott, hogy az ominózus eset után teljes volt a leltár, így elképzelhetetlen, hogy valamelyiknek sikerült volna elmenekülni. Az egy hónapja történt eset óta nem jelentettek hasonló esetet sem az állatkertnek, sem a polgárőröknek. Venczel Tibor szerint már az is elképzelhető, hogy befogták a kengurut, ,,amellyel valószínűleg senki sem dicsekszik." Ezért várhatóan nem kell tartania attól, hogy komoly idegenforgalmi többlettel számolhatna a pécsi önkormányzat, mivel hűvös idők járnak, kemény tél lesz, tehát valószínűleg a kenguru visszatér az összkomfortos állatkertbe.