Virág
0 °C
2 °C

Aszfaltolvasztó hőség egész héten

2003.06.10. 14:20
Egész héten marad a kánikula. Péntekig felhő is alig lesz az égen. A hét végén frissítő záporok, zivatarok kialakulhatnak, de inkább csak a délkeleti megyékben. Már hajnalonként is alig frissül a levegő, délutánonként harminc fok feletti értékekre számíthatunk. A melegtől felpúposodott a villamossín a Margit hídnál.
Kedden a többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarhatják meg, az ország egyes részein, főleg a délkeleti megyékben elszórtan frissítő zápor, zivatar kialakulhat. Az időjárás.hu előrejelzése szerint mérsékelt lesz a légmozgás, a hőmérséklet csúcsértéke 30-32 fok körül alakul. Késő este 27 fok várható. Szerdán aszfaltolvasztó hőségben lesz részünk, felhő alig lesz az égen.

Ezen a napon Magyarországon 1937-ben mérték a legmagasabb hőmérsékletet: 35,5 fokot. Június 10-e 1962-ben volt a leghidegebb: mindössze 3,8 fokot mutattak a hőmérők.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium április 19-től tűzgyújtási tilalmat rendelt el, amit szárazság és a hőség miatt egyelőre nem oldanak fel. Tilos tűzet gyújtani az erdőkben és az erdőterületek határától számított 200 méteren belül, beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket is, valamint a közút- és vasút menti fásítások területén.

Humánmeteorológia

Számottevő fronthatás továbbra sem várható. Az UV sugárzás főként a nyugati megyékben lesz erős. A levegőminőség a határérték 20-50%-át éri el (ezen belül a nitrogén-oxidok koncentrációja a legmagasabb), a porkoncentráció közepes. A pázsitfűfélék, az utifű és a csalánfélék pollenjei a meghatározók. Koncentrációjuk közepes szinten áll.

Európa

Európa északi területeit leszámítva igazi nyári idő alakult ki. A Brit-szigeteken, illetve a kontinens északkeleti részén frontok okoznak hűvös, változékony időt. Máshol a napsütés és az átlag feletti hőmérséklet a jellemző, a Kárpát-medence déli részén zivatarok is kialakulnak.

Négy halálos áldozata van a vasárnap délutáni és esti németországi ítéletidőnek. A nyugatról keletre vonuló zivatarzónát orkánerejű szél kísérte. Az ítéletidő előtt közvetlenül még kánikula volt ezeken a vidékeken, a heves zivatarok elvonultával a szokatlanul nagy meleg visszatért.

Felpúposodott a villamossín a Margit hídnál
Felpúposodott a villamossín a Margit hídnál, emiatt csaknem egy órára leállt a nagykörúti villamosforgalom Budapesten - tudta meg a HavariaPress. A hírügynökség értesülései szerint a BKV a nagy melegben már reggel óta próbálta hűteni a síneket. Pár perccel egy óra után azonban a hőtágulás már olyannyira eldeformálta a síneket, hogy le kellett állítani a 4-es és 6-os villamosokat. A hibát a közlekedési vállalat szakemberei délután két órára tudták elhárítani, addig az Oktogon és a Moszkva tér között pótlóbuszok helyettesítették a villamosokat. A BKV fődiszpécserének tájékoztatása szerint más vonalszakaszokon a nagy meleg ellenére sem várható hasonló forgalmi kiesés.