Szabolcs
20 °C
35 °C

Van esély a fehér karácsonyra

2005.12.15. 11:46
Alighanem lesz csapadék december 24-e táján, és ez nagy valószínűséggel havazást jelent majd.

Bár az egy hétnél hosszabb periódusra szóló időjárás-előrejelzéseknél nagy a bizonytalanság, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint nagy a valószínűsége annak, hogy fehér karácsony lesz idén, mondta el az Indexnek Vadász Vilmos meteorológus. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint nem várható országos havazás ugyan karácsony idején, de több helyen is előfordulhat majd hótakaró.

A karácsony előtti időszakban valószínűleg havazik majd, és ez a csapadék megmaradhat. Vadász szerint éjszaka fagyok lesznek, nappal pedig alig emelkedik a hőmérséklet nulla fok fölé.

Eddig többször volt szürke a karácsony, mint fehér

Változékony lesz a következő napok időjárása, ezért az előrejelzések is egyfajta bizonytalanságot tükröznek, tette hozzá a szakember. Csapadékra azonban számít a meteorológus, s így a téli idő miatt valószínűbb a hó, tehát fehér lehet a karácsony, ami egyébként Budapesten például ritkább, mint a csapadékmentes, vagy esős ünnepi időszak. Vadász elmondta ugyanis, hogy az elmúlt száz év statisztikái szerint többször volt "szürke" a karácsony, mint fehér.

Ami a pénteki időjárást illeti, Vadász szerint nyugaton még esőzés is előfordulhat, keleten viszont már inkább havazásra lehet számítani. A következő napokban, illetve karácsonyig nagyobb havazás nem valószínű, egy-egy térségben fordulhat elő 5-10 centiméternyi hóesés. Általában felhős, borult idő lesz, de azért napos periódusok is elő-előfordulnak majd.

Így karácsonykor már egyre hidegebbre fordul az idő, az ország egyes tájain - mint például most a Mecsekben, vagy Baranya egy részén - pedig valószínűleg összefüggő hótakaró lesz, amelynek vastagsága 5-10 centiméter között változik majd.

Átlagosan tíz centi hó hullott csütörtök reggelig az ország déli részén
Átlagosan tíz centiméter hó hullott csütörtök reggelig az ország déli, délkeleti részén - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az MTI-t. A még szerdán kezdődött havazás a Nagykanizsa-Debrecen vonaltól délre eső területeket érintette - mondta el az OMSZ ügyeletese. Az előrejelzés szerint csütörtök estig megvastagszik a felhőzet, késő délután többfelé várható csapadék: keleten többnyire havazás lesz, másutt kezdetben hó, majd egyre inkább havas eső, eső valószínű.