Bernadett
0 °C
4 °C

Vörös festékkel öntötték le Károlyi szobrát

2003.07.30. 10:49
A Károlyi-szobrot megrongáló két férfit a rendőrség lakossági segítséggel elfogta, a rongálás indítékát az V. kerületi kapitányság vizsgálja. Károlyi szobra ellen ez a negyedik támadás az elmúlt négy évben.
Vörös festékkel öntötték le Károlyi Mihály Kossuth téri szobrát Budapesten - értesült az Index. "Valamivel éjfél után érkezett állampolgári bejelentés a rongálásról" - közölte az Index érdeklődésére Nagy Szilvia, a Budapesti Rendőr-főkapitányság ügyeletese. A rendőrök gyorsan a helyszínre értek és a Jászai Mari térnél elfogták a feltételezett tetteseket.

Tekintse meg fotóinkat
A két férfit a bejelentést tevő szemtanú azonosította, az V. kerületi kapitányság rongálás vétsége miatt indított eljárást - mondta el a szóvivő. A rendőrség nem kívánta kommentálni, hogy vajon politikai okokból öntötték-e le a szobrot. Mint Nagy mondta, az "indító okokat az eljárás tisztázza majd".

Az egykori köztársasági elnök szobra ellen nem ez az első támadás, tavaly decemberben, akárcsak most, vörös festéket öntöttek az emlékműre.

Ritkán találják meg az elkövetőket

A hónap elején Winston Churchill két héttel korábban felállított mellszobrát érte hasonló támadás. A műalkotásban 2-300 ezer forintra tehető kár keletkezett. Zsigmond Attila, a Churchill-szobrot gondozó Budapest Galéria igazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy a rendőrség a legritkább esetben találja meg az elkövetőket, akik évente több millió forint kárt tesznek a köztéri szobrokban.

Károlyi Mihály, Magyarország első köztársasági elnöke szobrát 1976-ban állították fel. Varga Imre alkotása magas, felül találkozó fémívek alatt formálta meg a botra támaszkodó bronzalakot.

Politikai indíték

A műalkotás ellen az elmúlt négy évben ez a negyedik támadás. Bár a köztéri szobrokat általában ritkán rongálják meg politikai okokból, Károlyi szobra kivételt képezhet.