Piroska
-1 °C
5 °C

Teljes kaviárstopot rendeltek el

2006.01.03. 15:11
A magyarországi kaviárkereskedelmet nem érinti a veszélyeztetett vadon élő növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelméről kötött egyezmény aláíróinak keddi döntése, amellyel teljes kaviárstopot rendeltek el az oroszés az iráni kaviárra.

Kedden életbe lépett a nemzetközi kaviárstop, azaz a továbbiakban nem exportálható a tokhal ikrája, jelen esetben elsősorban az orosz, kisebb részt iráni tokhalkaviár.

A döntést a veszélyeztetett vadon élő növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelméről kötött egyezmény, a CITES aláírói kedden hozták meg. A friss tilalmat kényszer szülte: a megállapodó országok nem tudtak dűlőre jutni, milyenek legyenek az ez évi exportkvóták a kaviárra, így teljes tilalmat mondtak ki. Igaz, a forgalom zöme nem export, hanem a belső piacon zajlik Oroszországban. A kaviárstop fő oka, hogy a világ tokhalállománya igen megcsappant.

Értékek és érzékek

Világméretekben évi 110 tonna körüli a külföldre vitt tokhalkaviár mennyisége. Az oroszországi belső forgalmat 1200-1500 tonnára becsülik, nagyrészt orvhalászat eredményeképp. A CITES 1973-ban jött létre. Magyarország az egyezményhez 1985-ben csatlakozott.

A WWF (World Wildlife Fund for Nature) nemzetközi környezetvédő szervezet állítja, hogy a Kaszpi-tengerben élő tokhal, ami népszerű ikrájáról ismert, a kihalás szélén áll a halászok miatt. Az Egyesült Államok leállította a Kaszpi-tengerből származó beluga kaviár és tokhal húsának kereskedelmét, a Fekete-tengerből származó társaikét pedig már október óta nem vásárolja. Többen éppen Magyarországra járnak jó minőségű, és főleg olcsó kaviárt enni.

Az Index megkeresett néhány kaviárt is árusító éttermet, akik részeteket ugyan nem ismerték, de vitatták, hogy ilyen teljes tilalom végrehajtható lenne. Egy magyarországi kaviárforgalmazó az Indexnek azt mondta, itthon gyakorlatilag csak kaviárpótlót lehet kapni, a tokhal ikráját csak "privát csatornákon", néhány exkluzív szálloda és delikateszek kínálja. Ennek köszönhetően a magyarországi kaviárkereskedelmet nem érinti a döntés.

A környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a "most elrendelt kereskedelmi tilalom idő- és szükségszerű volt".