Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Súlyosbították a zsinagógai késelő büntetését

2006.09.15. 14:00
Jogerős ítélet született annak az orosz fiatalembernek az ügyében, aki kilenc hívőt sebesített meg késsel egy moszkvai zsinagógában.

Tizenhat évi börtönre ítélte pénteken egy orosz bíróság azt a fiatal férfit, aki kilenc hívőt sebesített meg késsel egy moszkvai zsinagógában, ügyében ez volt a második tárgyalás. A moszkvai városi bíróság egyben elrendelte, hogy az elítélt Alekszander Kopcevet, aki az idén januári támadás idején húsz éves volt, pszichiátriai kezelésnek vessék alá.

Az orosz főváros bírósága márciusban egyszer már bűnösnek mondta ki Kopcevet rasszista indítékból elkövetett, többrendbeli emberölési kísérletben, és 13 évi börtönre ítélte őt, de felmentette a népcsoport elleni gyűlölet szításának vádja alól.

Ez utóbbi döntés éles bírálatot váltott ki az ügyész, illetve az áldozatok és hozzátartozóik részéről, akik szerint a bíróság ítéletét politikai indítékok motiválták. Ezért az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, de ezt tette a védelem is. A vád képviselői azért, mert ők 16 év szabadságvesztés kiszabását tartották indokoltnak, a védelem pedig azért, mert a vádlott súlyos személyiségzavaraira hivatkozva bizonyítani próbálta, hogy Kopcev nem volt beszámítható állapotban tettének elkövetésekor. Az orosz legfelsőbb bíróság júniusban hatályon kívül helyezte a döntést és az ügy újratárgyalását rendelte el.

Mostani, újabb ítéletében a moszkvai városi bíróság már nem mentette fel a fiatalembert a népcsoport elleni gyűlölet szításának vádja alól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!