Szabolcs
20 °C
35 °C

Agyonszurkálta volt élettársát

2004.03.11. 11:09
Az első fokon hozott ítéletet helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla büntető tanácsa, így emberölésért jogerősen tíz év börtönbüntetést kapott az a szegedi férfi, aki késsel agyonszurkálta volt élettársát. A kétrendbeli rongálás vétségére vonatkozó rendelkezést az ítélőtábla hatályon kívül helyezte.
Egy rendbeli emberölés bűntettében és két rendbeli rongálás vétségében találta bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2003. szeptember 30-án Zs. László szegedi lakost, s ezért tíz év börtönre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott és védője az ítélet enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla azonban helyben hagyta az elsőfokú határozatot, csak a rongálás vétségére vonatkozó rendelkezést helyezték hatályon kívül.

Megromlott viszony

A vádlott és a sértett 2000-ben ismerkedtek meg, majd élettársi kapcsolatban éltek előbb Kiskundorozsmán, később Szegeden. Kezdetben jó volt köztük a viszony, később különböző okok, így például a vádlott játékszenvedélye miatt kapcsolatuk megromlott. A szóbeli vitákat komolyabb veszekedések követték, majd 2002 februárjában a vádlott már meg is ütötte élettársát.

Az asszony 2002 augusztusában elköltözött az albérletből, és egy másik férfival létesített élettársi kapcsolatot. Zs. László nem tudott belenyugodni abba, hogy élettársa elhagyta, megpróbálta rábeszélni a visszatérésre, de nem járt sikerrel. Később megtudta, hogy volt élettársa egy kiskundorozsmai üdülőben él. 2002. szeptember 1-én éjszaka, kisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása után elhatározta, hogy felkeresi az üdülőt.

Hét késszúrás

Ekkor még csak azt tervezte, hogy kiszúrja vetélytársa autójának gumiját, ezért magához vett egy kést is. Ez másnap hajnalban meg is történt, a vádlott a két autógumi kiszúrásával több mint tízezer forint kárt okozott. A második kerék kiszúrását követően a vádlott a nyitott kertkapun bement a ház udvarára. Öt perccel később az asszony megjelent az udvaron, és észrevette a volt élettársát. Ijedtében kiabálni kezdett, ekkor a vádlott a mellkasán és a hasán hétszer megszúrta a nőt.

A súlyosan sérült asszonyt élettársa bevitte a házba, ahova a vádlott is szeretett volna bemenni. Betörte az ajtót, s bár a bent lévő férfi egy gyalogsági ásóval védekezve megpróbálta megakadályozni a bejutásban, belépett a házba. Amikor meglátta, milyen állapotban van a sértett, hasba szúrta magát és a földön fekvő, vérző asszonyra borult. A vádlott öngyilkossági kísérlete következtében súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, míg volt életársa a kórházba szállítás után elhunyt.