Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Szobrot emelnek a kínai űrhajósnak

2003.10.18. 13:16
Szülővárosában szobrot kívánnak állítani Jang Li-vejnek, Kína első űrhajósának. Szujcsung kettes számú gimnáziuma pedig, amelyben az első kínai űrhajós annak idején tanult, arra készül, hogy felvegye Jang Li-vej nevét.
Így nyilatkozott annak az északkelet-kínai Hulutao városi körzetnek a kommunista párttitkára, amely magába foglalja Szujcsung települést is. Közölte: nem is csak egy szoborra, hanem egy egész kompozícióra gondol: Szujcsung büszkesége űrhajója mellett állna. A pártfunkcionárius, Csang Tung-seng interjúja a pekingi ifjúsági lap szombati számában jelent meg.

Természetesen csak az illetékes hatóságok engedélyének megszerzése után kezdenek hozzá a tervek megvalósításához - tűnt ki szavaiból. A párttitkár még megjegyezte: "Az egész városi körzet lakossága példát vehet Jang Li-vej elvtársról" - idézte az AFP francia hírügynökség.

Szujcsung kettes számú gimnáziuma pedig, amelyben az első kínai űrhajós annak idején tanult, arra készül, hogy felvegye Jang Li-vej nevét.

A Új Kína hírügynökség szombati jelentésében arról számolt be, hogy elvégezték Jang orvosi kivizsgálását, és megállapították: a több mint 21 órás űrrepülés után is makkegészséges Kína nemzeti hőse. Korábban azt gondolták, hogy legalább egy hét kell ahhoz, hogy Jang szervezete visszaszokjon a földi körülményekhez, de úgy tűnik, erre elég 2-3 nap is.