Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kivégzett kínai elítéltek szerveit veszik meg a külföldiek

2006.09.28. 12:14
Gazdag nyugati páciensekben élnek tovább a kivégzett kínai elítéltek különböző szervei - derül ki a BBC brit tévé leleplező riportjából. Az álruhás újságírónak egy kínai kórházban három héten belül ígértek új májat ötvenezer fontért. Az utánpótlás folyamatos, az Amnesty International szerint Kínában hajtják végre a kivégzések 80 százalékát.

A Londonban bemutatott dokumentumfilmet a BBC egy riportere készítette az észak-kínai Tiencsin (Tianjin) egyik legnagyobb kórházában, rejtett kamerával. Az újságíró "vevőnek" adta ki magát, mondván: beteg édesapjának kellene sürgősen egy új máj.

A gyanútlan kínai sebész főorvos a kamerába mondta bele, hogy három héten belül tudja szállítani a kívánt szervet. A brit "ügyfél" egyenesen rákérdezett: igaz-e, hogy a kórház kivégzett elítéltek szerveit használja, és az orvos egyenesen válaszolt: igen, igaz.

Önként ajánlják fel szerveiket

Időközben megérkezett a külföldi fizetős páciensekkel foglalkozó ügynök is, aki előre elkészített formanyomtatványokat vett elő táskájából, és közölte: 50 ezer fontot (több mint 20 millió forintot) kell a műtét előtt befizetni a megadott hongkongi számlaszámra.

Az ügynök a BBC riporterének külön előadást is tartott arról, hogy a kivégzettek sok rosszat tettek, és szerveik felajánlásával legalább megajándékozzák a társadalmat, "ami jó dolog".

Hozzátette: a páciens minél előbb jöjjön, mivel éppen most várható a rendelkezésre váró szervek számának jelentős növekedése, tekintettel az október 1-jei nemzeti ünnepre.

A kórház szerint az elítéltek önként ajánlják fel szerveiket a rászorulóknak. A riportfilmben elhangzott ugyanakkor, hogy a kivégzetteket gyorsan elhamvasztják, hogy eltüntessék a szervkivétel nyomait.

Hemzsegnek a külföldiek

A műsorban bemutatott kórházban a riporter szerint évente hatszáz szervátültetést hajtanak végre. A külföldi pácienseknek 50 ezer fontot vagy még többet kell fizetniük.

Az ár azonban nem akadály, legalábbis a BBC újságírója szerint a kórház előcsarnokában csak úgy hemzsegtek a külföldiek, amikor ő ott járt.

A BBC filmjében elhangzottak csak megerősítik, amit különböző nyugati emberi jogi és orvosi szervezetek már régóta gyanítanak. A Brit Transzplantációs Társaság idén tavasszal adott hangot azon gyanújának, hogy Kínában minden évben kivégzett elítéltek ezreiből operálnak ki és adnak el átültethető szerveket.

Kivégzés adócsalás miatt

Az Amnesty International, a világ legnagyobb emberi jogi csoportja a halálbüntetésről ugyancsak idén tavasszal kiadott londoni világjelentésében szintén azt írta: Kínában sokan összefüggést sejtenek a kivégzettekből kinyert, átültethető szervek kifizetődő kereskedelme és a halálbüntetés fenntartása között.

Az Amnesty International rendelkezésére álló adatok azt mutatják, hogy tavaly 1770 kivégzést hajthattak végre Kínában, de a tavaszi jelentés szerint a valós szám ennél kétségtelenül nagyobb. Az AI-nak egy kínai jogi szakértő fedte fel, hogy 2005-ben hozzávetőleg nyolcezer embert végeztek ki az országban.

A jelentés szerint Kínában, amelyre a világon végrehajtott kivégzések 80 százaléka jut, 68 jogcímen lehet halálbüntetést kiszabni, köztük olyan, nem erőszakos bűncselekményekért is, mint az adócsalás, a sikkasztás és a kábítószerrel elkövetett visszaélés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!