Mátyás
-6 °C
1 °C

Az államkincstártól csalták ki a 79 milliót

2005.02.16. 13:36
Egy ismeretlen tettes álnéven 79 millió forintot vett fel jogosulatlanul egy országos költségvetési szerv folyószámlájáról. Az ügy sértettje a Magyar Államkincstár, de a kincstárnál egyelőre nem nyilatkoznak az ügyről.

Egyelőre nem ad információkat a Magyar Államkincstár arról a bűnügyről, aminek elkövetőjét január közepe óta keresi a rendőrség. Mint arról az Index is beszámolt, egy máig ismeretlen férfi hamis okmányok felhasználásával egy országos költségvetési szerv folyószámlájáról 79 millió forintot utaltatott át két, hamisított okmányokkal megnyitott bankszámlára, megrövidítve ezzel az államkincstárat.

Nem nyilatkoznak

A Magyar Államkincstár elnökének titkárságától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ügyről egyelőre nem nyilatkoznak, jelenleg a rendőrség vizsgálódik, és ebben a szakaszban nem kívánnak semmilyen információt megosztani a nyilvánossággal. Így nem kaptunk választ arra a kérdésre sem, hogy folyik-e belső vizsgálat az ügy miatt, illetve hogy a kincstár, illetve a pénzintézetek oldaláról történhetett-e mulasztás. A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt részletesebb információkat elárulni a történtekről.

Az ismeretlen tettes hamisított személyi igazolványok felhasználásával 2005. január 13-án délelőtt kilenckor egy gödöllői pénzintézetben álnéven 44 millió, majd egy óra múlva egy budapesti bankban - szintén álnéven - 35 millió forintot vett fel jogosulatlanul "egy országos költségvetési szerv folyószámlájáról". A rendőrség a személyleírás és a biztonsági kamerák által rögzített képek közreadásával kérte a lakosság segytségét a férfi kézre kerítéséhez.

Alaki, formai ellenőrzés

A Népszabadság értesülése szerint az ügy "sértettje" a Magyar Államkincstár, rendőrségi források szerint a csaló nagyon pontosan ismerheti a kincstári kifizetések, átutalások menetét, pontosan tudhatja, mely vezetők aláírása szükséges az átutaláshoz. Az is elképzelhető, hogy belső segítői is voltak, akik figyelmetlenségükkel, esetleg részesedés fejben elmulasztották a kifizetések előtt minden esetben kötelező ellenőrzéseket.

A Magyar Államkincstár pénzügyi szolgáltatásai közé tartozik például a számlavezetés. A kincstár vezeti a kincstári kör és a pénzforgalmi számlatulajdonosok jogszabályban meghatározott számláit, számlát vezet a központi költségvetés bevételeinek és kiadásainak nemzetgazdasági elszámolásairól. Végrehajtja a kiadások és bevételek pénzügyi feladatait, ennek részeként a kiadásokhoz kötődően fedezetet vizsgál, valamint alaki, formai ellenőrzést végez. Részt vesz az EU források pénzforgalmának lebonyolításában (forintban és devizában), emellett a Magyar Államkincstár ügyfelei részére készpénzforgalmi szolgáltatásokat is nyújt.