Márk
13 °C
28 °C

Hetvenkilencmilliót nyúlt le az államtól

2005.02.14. 12:03
Álnéven, hamis papírokkal utaltatott át saját számláira nagy összeget egy országos költségvetési szerv folyószámlájáról az az eddig ismeretlen tettes, aki után a rendőrég január közepe óta nyomoz. Az elkövetőről, aki egy óra leforgása alatt 79 millió forinttal rövidítette meg az államot, a biztonsági kamerák felvételt készítettek.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egy ismeretlen elkövető hamis okmányok felhasználásával egy országos költségvetési szerv folyószámlájáról 79 millió forintot utaltatott át két, különböző pénzintézetnél hamisított okmányokkal megnyitott bankszámlára, áll a BRFK hétfőn kiadott közleményében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztály Gazdaságvédelmi Osztálya csalás gyanúja miatt folytat eljárást - egyelőre - ismeretlen tettes ellen.


Fotó: BRFK

Az ismeretlen tettes hamisított személyi igazolványok felhasználásával 2005. január 13-án délelőtt kilenckor egy gödöllői pénzintézetben álnéven 44 millió, majd egy óra múlva egy budapesti bankban - szintén álnéven - 35 millió forintot vett fel jogosulatlanul.

A rendőrség a nyomzás érdekeire hivatkozva nem kíván egyelőre részletesebb információkat elárulni a történtekről, így nem tudni, hogy melyik "költségvetési szerv" kárára és pontosan hogyan követték el a csalást.

Az elkövetőről a biztonsági kamerák felvételt készítettek. A képen látható férfi körülbelül 175 centiméter magas, átlagos testalkatú, elegáns öltözetű. Arcbőre feltűnően világos, sápadt, szeme kékesszürke. A bűncselekmény elkövetésekor rövid körszakálla volt, vékony fémkeretes szemüveget és feltehetőleg parókát viselt.

A rendőrség kéri, hogy aki a képen látható férfit felismeri, jelenlegi tartózkodási helyéről érdemleges információval rendelkezik, hívja a 443-52-96 telefonszámot, illetve tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 "Telefontanú" zöld számán vagy a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Költségvetési szerv

Az államháztartásról szóló törvény vonatkozó paragrafusa szerint szerint a "költségvetési szerv az államháztartás részét képező olyan jogi személy, amely a társadalmi közös szükségletek kielégítését szolgáló, jogszabályban, határozatban, alapító okiratban meghatározott állami feladatokat alaptevékenységként, nem haszonszerzés céljából, az alapító okiratban megjelölt szerv szakmai és gazdasági felügyelete mellett, az alapító okiratban rögzített illetékességi és működési körben, feladatvégzési és ellátási kötelezettséggel végzi.

Költségvetési szervek:
a) a központi költségvetési szerv (ideértve a Munkaerőpiaci Alapból finanszírozott munkaerőpiaci szervezetet is);
b) helyi önkormányzati költségvetési szerv, a helyi kisebbségi önkormányzati költségvetési szerv;
c) a társadalombiztosítási költségvetési szerv;
d) az országos kisebbségi önkormányzati költségvetési szerv;
e) a köztestületi költségvetési szerv.