György
16 °C
24 °C

Tizenhárom halott a sárkányeregetők fesztiválján

2005.02.07. 14:57
A kelet-pakisztáni Lahore városában évente megrendezik a papírsárkányok viadalát. A kétnapos hagyományőrző, télűző fesztiválon több tízezren vettek részt, az üneplő emberek nagy része a háztetőkre telepedve figyelte az eseményt. A szombaton és vasárnap megtartott, örömlövésektől hangos ünnepnek sok a halottja és sebesültje.

Több százan megsérültek és tizenhárman életüket veszítették a kelet-pakisztáni Lahore városában, ahol az évente megrendezett sárkányeregető-fesztivált tartották a hétvégén, jelenti az AFP hírügynökség. Hatan a helyszínen veszítették életüket, hét ember a kórházban halt bele súlyos fejsérüléseibe, sokakat még mindig különféle sérülésekkel - csonttörésekkel, zűzódásokkal - ápolnak a helyi klinikán.


Fotó: EPA

A kétnapos, hagyományőrző, puskaropogástól hangos, télűző fesztiválon több mint ötvenezren vettek részt, az üneplő emberek nagy része a háztetőkre telepedve figyelte az eseményt. Többen a magasból vettek részt a versenyen, két tizenéves például akkor halt meg, amikor leestek az egyik ház tetejéről. Két másikat egy autó ütött el, amikor megpróbáltak elcsípni egy elkóborolt sárkányt. Egy férfit egy eltévedt lövedék talált el, egy másikat pedig a magasfeszültségű áram ütötte agyon, ugyanis sárkánya felbocsátásához fémdrótot használt, és az nekiütközött a villanyvezetékeknek.

A népünnepen több százan sérültek meg, a sebesülteket négy kórház fogadta, gyakorlatilag folyamatosan. A halálesetek és balesetek nem zavarták meg a fesztivál menetét, a koncerteket, az eredményhirdetést megtartották. Az eseményen részt vett Pervez Musharraf elnök is feleségével. A rendőrség ötven főt állított elő levegőbe lövöldözés miatt, vagy azért mert fémdrótot használtak papírsárkányuk "pórázául".