Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Guinness-rekordot ellett a magyar koca?

2006.09.26. 15:25
Akár Guinness-rekorder is lehet a Nyanyóca nevű koca, amely 21 malacot ellett a minap egy mernyei bio-kísérleti telepen. A titok nyitja az, hogy az állatot vegyszermentes takarmánnyal etették, az ólakat fából készítették, s a disznóknak tágas dagonyázót és játszóteret is építettek, hogy ne stresszeljenek.

Valószínűleg Európában is rekordnak számít, hogy a Nyanyóca nevű anyakoca 21 malacot ellett a mernyei sertéstelepen. A rendkívüli szaporulat egy éven át tartó tudományos kísérlet eredménye. A telepen nem csak a táplálék természetes alapanyagú, de az ólak és kerítések is fából, illetve nádból készültek.

Az állatoknak dagonyázót, játszótéret és tágas kifutót építettek. Ez a tartástechnika egyrészt olcsóbb a hagyományosnál, másrészt, köszönhetően az új tenyésztési eljárásnak, nem kell gyógyszerekre költeni - állítja Fülöp László kaposvári kutató, a bioenergiára alapuló tenyésztés kifejlesztője.

Felveszik az adatokat

A Guinness-rekordra felterjesztett magyar nagy fehér fajta koca, hazai pályán mindenképpen csúcstartó. Eddig ugyanis Magyarországon a legtöbb, egy ellésből származó malacszaporulat 18 volt. A teljesítmény valószínűleg Európában is egyedülálló.

A szakember beszámolója szerint a Guinness-rekordra jelölt kocáról és a malacokról hiteles jegyzőkönyv készült. Az adatokat ellenőrzik, s ha a sejtések beigazolódnak, akkor ezzel a szaporulattal világelső lesz a mernyei koca.

Jó a húsa

Fülöp László szerint azonban nem csak a szaporulatot illetően különleges a mernyei telepen nevelkedő állomány. Mint mondta, ezeknek az állatoknak még 170 kilósan is finom rostjuk van, nem lehet megkülönböztetni őket egy 80-90 kilós állat rostjától, azaz szebb és finomabb a húsuk, mint a hagyományos takarmányon nevelt disznóké.

Az érdeklődést mutatja, hogy Európa több országából, legutóbb a napokban Franciaországból keresték meg a cégvezetőt, azzal, hogy átvennék a magyar módszert. Fülöp László közölte: nem csak kutatókkal, üzletemberek is tárgyal. Mint mondta, Oroszországba egymillió, ilyen eljárással tenyésztett és nevelt sertés szállítására van előzetes megállapodásuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!