Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Guinness-rekordot ellett a magyar koca?

2006.09.26. 15:25
Akár Guinness-rekorder is lehet a Nyanyóca nevű koca, amely 21 malacot ellett a minap egy mernyei bio-kísérleti telepen. A titok nyitja az, hogy az állatot vegyszermentes takarmánnyal etették, az ólakat fából készítették, s a disznóknak tágas dagonyázót és játszóteret is építettek, hogy ne stresszeljenek.

Valószínűleg Európában is rekordnak számít, hogy a Nyanyóca nevű anyakoca 21 malacot ellett a mernyei sertéstelepen. A rendkívüli szaporulat egy éven át tartó tudományos kísérlet eredménye. A telepen nem csak a táplálék természetes alapanyagú, de az ólak és kerítések is fából, illetve nádból készültek.

Az állatoknak dagonyázót, játszótéret és tágas kifutót építettek. Ez a tartástechnika egyrészt olcsóbb a hagyományosnál, másrészt, köszönhetően az új tenyésztési eljárásnak, nem kell gyógyszerekre költeni - állítja Fülöp László kaposvári kutató, a bioenergiára alapuló tenyésztés kifejlesztője.

Felveszik az adatokat

A Guinness-rekordra felterjesztett magyar nagy fehér fajta koca, hazai pályán mindenképpen csúcstartó. Eddig ugyanis Magyarországon a legtöbb, egy ellésből származó malacszaporulat 18 volt. A teljesítmény valószínűleg Európában is egyedülálló.

A szakember beszámolója szerint a Guinness-rekordra jelölt kocáról és a malacokról hiteles jegyzőkönyv készült. Az adatokat ellenőrzik, s ha a sejtések beigazolódnak, akkor ezzel a szaporulattal világelső lesz a mernyei koca.

Jó a húsa

Fülöp László szerint azonban nem csak a szaporulatot illetően különleges a mernyei telepen nevelkedő állomány. Mint mondta, ezeknek az állatoknak még 170 kilósan is finom rostjuk van, nem lehet megkülönböztetni őket egy 80-90 kilós állat rostjától, azaz szebb és finomabb a húsuk, mint a hagyományos takarmányon nevelt disznóké.

Az érdeklődést mutatja, hogy Európa több országából, legutóbb a napokban Franciaországból keresték meg a cégvezetőt, azzal, hogy átvennék a magyar módszert. Fülöp László közölte: nem csak kutatókkal, üzletemberek is tárgyal. Mint mondta, Oroszországba egymillió, ilyen eljárással tenyésztett és nevelt sertés szállítására van előzetes megállapodásuk.