Plexibe öntik a kokaint

2006.04.23. 13:15
Szlovén igazságügyi szakértők új kokaincsempészési technikára hívták fel a figyelmet: a kábítószercsempészek átlátszó plexiüvegbe kevertek kokainvegyületet, amiből oldószerrel vissza tudták nyerni az eredeti anyagot.

Kábítószer után nyomozó szlovén rendőrök Ljubljanában egy elhagyott lakóházban rejtett laboratóriumra bukkantak, ahol csak átlátszó műanyag darabokat és rengeteg oldószert találtak. A talált anyagok vegyelemzését Tomaž Gostič, a ljubljanai szlovén bűnügyi kutatóintézet munkatársa végezte el, és az eredményt az igazságügyi tudományos szakértők nemzetközi folyóiratában (Forensic Science International) készül ismertetni, ugyanis kiderült, hogy a plexiüvegként ismert polimetil-metakrilába kokain-hidrokloridot kevertek.

Kábítószert az autók légzsákjától a nyomtatók festékkazettájáig már minden elképzelhető üreges testben csempésztek. Az új technika révén azonban eddig ártalmatlannak gondolt átlátszó műanyag tárgyak is gyanúsak lehetnek, hiszen akváriumtól DVD tokig vagy autólámpáig minden készíthető plexiből.

A talált plexiüveg 15 százalékban tartalmazott kábítószert, amiből az oldószerekkel 96 százalékos tisztaságú kokaint nyertek vissza a bűnözők, majd a kertben elásták a maradék műanyagot. Brit nyomozók átlátszó polyvinyl-alkohol iratborító anyagában is találtak már kokaint, de az rossz minőségű volt, ezért gyanút keltett. Azt még nem sikerült kideríteni, hogy a tökéletes plexi Szlovéniában készült-e, írta a The New Scientist című angol tudományos folyóirat honlapján.

  • Tippek
  • Hírek