Konzervbogár

2000.06.15. 10:38
Új csemege hódít Thaiföldön: a tradícionális rovarételek már konzerv formájában is lejuthatnak a városokba.

Valesznak

A gyerekek falják a szöcskét, és mosolyognak
Vidám reggeli napsugarak a tiszta konyhában. A szép és szakértő háziasszony forgolódik. Az asztalnál frissen borotvált és mosolygós családfő. A gyerekek pizsamában berontanak, és mint a rugó, pattannak az asztalhoz, a kikészített tányérok elé. Gyerekhang: ,,Anyuka azt mondja, egy fejlődő szervezetnek sok proteinre van szüksége, hogy olyan egészséges legyen, és annyit játszhasson, mint mink. Ezért eszünk reggelire szöcskét." Bevillan egy konzervdoboz, rajta vidám és életerős szöcskék. A gyerekek falják a szöcskét, és mosolyognak.

Mi ez, valami lázálom? Nem az, főleg ha a vízió egy thaiföldi családdal, thaiföldi konyhában lobog fel nekünk, mint pásztortűz őszi éjtszakákon.

A Sakon Nakhon-i Mezőgazdasági Kutató és Továbbképző Központ fejlesztésének köszönhetően ezentúl már nem csak az erjesztett hal és a som tam ehető konzervből, hanem az arrafelé közkedvelt szöcske, sáska, tücsök, lótetű, óriás csibor, vöröshangya-tojás, selyemhernyó úgyszintén.

,,Először valamikor 1998 végén muattuk be a rovarkonzervet egy Sakon Nakhon-i kiállításon, de nem aratott túl nagy sikert, mivel a rovarokat itt primőrből nyomják. Viszont, amikor tavaly Bangkokban is bemutattuk a háromszáz konzervnyi készletet secperc alatt elkapkodták" - mondja Ratan Koomklang, az intézet sajtóreferense.

A rovarevés egyébként valaha az éhínségre adott válasz lehetett, mára azonban a thai-konyha régi tradíciójává vált, amely főleg észak-keleten örvend nagy népszerűségnek. Az éhhaláltól megmenekült emberek, ha meg nem haltak, utólag bizonyára örülnének neki, hogy a tudomány utóbb kimutatta, hogy a rovarok kitűnő fehérjeforrást jelentenek

Szőcske háziasan
,,A rovarokat a hét minden napján árusítják a piacon, sütve, főzve. Persze mindig van belőlük felesleg, ezért gondoltuk, hogy ezt konzerv formájában lehetne a fogyasztókhoz eljuttatni, oda, ahol egyébként a kofák csak répában utaznak" - ismerteti Ratana asszony az ötlet stratégiai hátterét.

A technika egyébként egyszerű: a szöcskéket kiöntik a csapdából, megmossák őket, azután harminc percig serpenyőbe sütik, miközben sót, gyömbért és citromfüvet szórnak rá - a bogarak büdösek, így a fűszerezés lényeges mozzanat. A hangyatojásokat ellenben leforrázzák, aztán jól megsózzák.

Nyam, nyam, akár a kaviár.

A szöcskekonzervet egyébként dicsérik a helyiek (mi mást is tehetnek?). A jó rovarkozervnek egy titka van: csak friss anyagból szabad dolgozni, mert egy állottabb bogár az egész konzervet elronthatja.