József, Bánk
-7 °C
0 °C

Körözési toplistát állított össze a rendőrség

2006.01.09. 15:46
Az országos rendőrfőkapitány javaslatára 2005 végén összeállították a legkeresettebb bűnözők toplistáját, és megkettőzték a kézrekerítésükbe fektetett erőfeszítést. 2005-ben 41 174 körözést rendeltek el hazánkban, 2006. január 1-én 39 196 személykörözés volt hatályban.

"Az elmúlt tizenöt évben jelentős változások történtek a magyarországi bűnözésben" - mondta Bene László országos rendőr-főkapitány hétfőn, amikor sajtótájékoztatón számolt be az utóbbi hónapok körözési eseményeiről. A változások többek között abban érhetők tetten, hogy az uniós csatlakozás miatt tulajdonképpen kinyíltak a határok, ezzel több lehetőséget adva a bűnözőknek a mozgásra és elrejtőzésre. Másfelől kialakult egy olyan réteg, amely tagjai kimondottan a bűnözésből élnek, életmódjuk, terveik, szervezettségük a bűnelkövetésre épül. Ők már a bújkálásban is profik, hamis okiratokkal, előre bérelt helyeken élnek, gyakran változtatják lakhelyüket, magyarázta az országos rendőrfőkapitány, hogy miért látta szükségét a korábbi körözési módszerek hatákonyságának növelését.

Bűnözői toplista - móri mészáros nélkül

Bene László arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy jelöljék meg azt a tíz-tíz bűnözőt, akiket köröznek és elfogásuk roppant fontos lenne a bűnözés elleni harcban. Összesen tehát 210, zömében magyar név szerepelt az összesített toplistán, az ő előkerítésükhöz szükséges lépéseket megtették. Mivel nem minden esetben hozható nyilvánosságra egy-egy keresett bűnöző neve, ezért a főkapitány nem részletezte, hogy kik és milyen bűncselekményekért kerültek a toplistába. Az ORFK honlapján is csak 95 elfogatóparancs között lehet böngészni, és bár csak találgatni lehet, de feltehetőleg Farkas Róbert is benne van a legkeresettebbek társaságában.

Novemberben és decemberben 258 razziát, elfogási akciót tartottak a rendőrök országszerte, összesen 369 körözött bűnözőt fogtak el, a "top 210-ből" harminchárom csuklóján kattant bilincs. Ők a korábbi módszerekkel (igazoltatások, közúti ellenőrzések) nehezen elfoghatók lettek volna, mondta az országos rendőrfőkapitány. Bene László úgy fogalmazott, hogy ha nem is elégedett teljesen az első eredményekkel, alapvetően megnyugtató iránynak látja a fejleményeket.

Újságírói kérdésre válaszolva Bene László elmondta, hogy a móri mészárlással kapcsolatban nem köröznek senkit, mivel előzetesben ül az a férfi - Hajdú László - , aki a rendőrök gyanúja szerint megölte a bankfiókban tartózkodókat. A főkapitány egyúttal reménykedésének adott hangot, hogy az újabb bírósági eljárában ezt sikerül is bebizonyítani.

Az Országos Rendőr-főkapitányság összesített adatai szerint egyébként 2005-ben 41 174 körözést rendeltek el hazánkban. 2006. január 1-én 39 196 személykörözés volt hatályban, ebből 6349-en eltűnés miatt szerepelnek a listán. A "maradék" 32 847-nek körülbelül kétharmada nemzetközi körözés, azaz nem magyar bűnözőt érint, tehát "csak" 12 679 a magyar körözött bűnözők száma. 2005 novemberében és decemberében 908 körözött elkövető jelentkezett önként valamelyik rendőrségen, ez Bene szerint a fokozott nyomásnak köszönhető.

"Fejvadászok"

Szőgyényi Zoltán rendőr-alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság körözési osztályának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a körözési akciótervek végrehajtása nem azt jelentette, hogy más területekről rendőröket irányítottak volna át, nem vett részt több rendőr az akciókban, ellenben sokkal koordináltabban történekt az akciók.

Az alezredes beszámolt arról is, hogy ezután nemcsak az NNI-ben lesz "fejvadász csoport" (Célkörözési Alosztály), hanem megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy megyénként létre lehet-e hozni hasonló jellegű csoportokat, két megyében már működik ilyen, másutt tervbe van véve kialakításuk. A lényeg persze mindenütt az lenne, hogy a "fejvadász" rendőrök levegyék a terhet a bűnesetet felderítő, körözést elrendelő nyomozó válláról.